23948sdkhjf

Renovering på Risø afprøver den frivillige bæredygtighedsklasse

Et renoveringsprojekt på Risø Campus er ramme om en ny test af den frivillige bæredygtighedsklasse. Håbet er, at den både kan give viden til udviklingen af de endelige krav i bygningsreglementet, og være med til at opstille lignende bæredygtighedskrav for renoveringer. 

Den frivillige bæredygtighedsklasse i blev i maj 2020 præsenteret af boligminister Kaare Dybvad som led i udviklingen af en national strategi for bæredygtigt byggeri, og samtidig blev alle bygherrer inviteret til at deltage med projekter af forskellig art og på forskelligt stade.

Bygningsstyrelsen ønsker at være med til at indhente erfaringer og skabe engagement i branchen for sammen at sætte gang i den bæredygtige udvikling, og styrelsen har på den baggrund tilmeldt projektet for Aarhus Universitet på Risø Campus. Det skriver Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Renoveringe af AU Risø Bygning 7413

Testen af den frivillige bæredygtighedsklasse indgår i modernisering af laboratoriefaciliteterne for bygning 7413 på Aarhus Universitets campus på Risø. 

Bygningen er en kombineret laboratoriebygning med mindre kontormoduler. 

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Totalrådgiver: Rørbæk og Møller Arkitekter

Hovedentreprenør: Elindco

Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører

Projektet er en renovering af en bygning på 1.700 kvm, og bidrager både med erfaringer til de endelige krav til bæredygtighed, og med værdifuld viden til en gren af byggeriet, som der endnu ikke bliver stillet krav til.

Folkene bag projektet håber dermed, at testen kan være med til at opstille lignende bæredygtighedskrav for renoveringer og lignende, så der ikke kun er fokus på nybyggerier, der udgør mindstedelen af aktiviteten i den danske byggebranchen. For eksempel udgør renoveringer og lignende omkring 75 pct. af Bygningsstyrelsens igangværende byggeprojekter over 15 mio. kr., mens alle cirka 140 projekter under 15 mio. kr. er renoveringer og moderniseringer. 

Da der er tale om en renovering, er der en stor del eksisterende materialer og bygningsdele, som bevares, og som allerede har haft en lang levetid. Derfor ser den indledende LCA godt ud, hvis den sammenlignes med et kommende krav fra BR2023, lyder det i pressemeddelelsen. Om grænseværdien fra den indledende LCA rent faktisk er god, når man taler om renoveringer, vides derimod ikke med sikkerhed, og det er blandt andet derfor, at testen af projekter som dette kan bringe værdifuld viden, så der i fremtiden kan stilles krav til renoveringer lig de, man stiller til nybyggerier.

Renoveringsprojektet forventes færdig primo 2022, hvorefter kravene kan endeligt dokumenteres og indgå i arbejdet med at skabe et mere bæredygtigt byggeri Danmark. 

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125