23948sdkhjf

De vil komprimere EPS og folie lokalt: - Vi synes, det er en service, vi bør yde vores kunder

Strandby Havn indvier i denne uge, på fredag den 14. januar, havnens helt egen genbrugsstation.

Det sker, fordi havnen har besluttet sig for at yde en service til havnens kunder, som istedet undgår at installere dyre, interne løsninger til kildesortering og fragmentering af genanvendelsesværdige materialer - såsom plast.

Miljøpladser er ingen nyhed i de danske havne, som normalt modtager skibsaffald som brændbart, stålaffald, deponiaffald, oliefiltre og akkumulatorer.  

Men en genbrugsplads, der er sidestillet med en kommunal genbrugsplads med mulighed for at håndtere 16 forskellige fraktioner, er lidt ud over normalen for en havn. Det fortæller havnedirektør Christian Heidemann til PlastForum.

- På Strandby Havn er aktiviteterne steget, og vi ser et stigende behov for lokale affaldsløsninger fra virksomhederne. Der kan indsamles megen EPS fra havnens virksomheder, der primært beskæftiger sig med fiskeforarbejdning, men også lokale el-installatører har store mængder EPS, de skal af med. Og lur mig, om ikke, når først vi kommer i gang, at der tilstøder endnu flere virksomheder med flamingoaffald, som vi ikke har været opmærksomme på, siger Christian Heidemann.

Konklusion: Havnen skal yde service

Faktisk havde én af havnens virksomheder efter havnedirektørens udsagn selv planer om at anskaffe sig en større komprimator, men havnen kom til den konklusion, at kildesortering og komprimering af blandt andet EPS, det burde være en service, Strandby Havn stillede til rådighed.

- Vi har i forvejen modtagepligt af affald fra skibe, der anløber havnen, så hvorfor ikke løfte ansvaret for komprimering af EPS af havnens virksomheders skuldre og levere den ydelse også, siger Christian Heidemann. 

Modtager også plastfolie til genanvendelse

Det er ikke kun store mængder EPS, havnens genbrugsplads skal aftage. Maskinproducenten RecyclePit, der har leveret EPS-komprimatoren, har tilmed leveret en komprimator til plastfolie.

- Når vi taler plastaffald, tænker jeg dels på flamingo og blød plastfolie, og så åbner vi op for en helt speciel verden, for fiskeforarbejdningsvirksomhederne har temmelig meget plastfolieaffald, som også er en af de fraktioner, vi kan håndtere, siger Christian Heidemann.

RecyclePit  har også stået for levering af en papkomprimator til genbrugspladsen.

Leder efter samarbejdspartnere

Når Strandby Havn har modtaget affald fra fartøjer og virksomheder, skal mængderne håndteres og sendes til genanvendelse. Dog har havnedirektøren endnu ikke alle aftaler på plads med køberne af fraktionerne.

- Det skal være aktører, at jeg har tillid til, som kan håndtere affaldet og kan dokumentere, at affaldet genanvendes. Det kræver lidt tid at finde de rigtige, og hvis man synes derude, at man kan byde ind med en løsning, er jeg lydhør, siger Christian Heidemann.

Skibene er "en lidt speciel størrelse", siger havnedirektøren. For traditionelt set har fiskefartøjerne, modsat de store coastere og krydstogtskibe, ikke været vant til at kildesortere ombord på fartøjet.

- Det er hovedsageligt fiskefartøjer, der lægger til i min havn, og som det ser ud lige nu, er de ikke nødvendigvis så gode til at sortere deres affald. Ofte får vi kabysaffald og andet godt fra skibene ind i én stor pærevælling. Det koster mange ressourcer og mandetimer at håndtere. Så i min verden er alting lidt omvendt i forhold til andre havne, der modtager coastere og større fartøjer. Havnene løber hurtigt, fordi de store fartøjer efterspørger kildesortering, mens jeg forsøger at opdrage mine aktører til at sortere deres affald, siger havnedirektøren, der pt. er i gang med et større projekt, der skal hjælpe fiskefartøjerne med fraktionssortering.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Send til en kollega

0.125