23948sdkhjf

Interesseorganisationer vil have fond til klimatilpasning

Folketinget bør tilføre 800 millioner kroner årligt til en fond, der skal sikre Danmark mod vildt vejr. Eksempelvis mod storme som Malik, der rasede i weekenden.

Det siger interesseorganisationerne Dansk Industri (DI), Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) i en pressemeddelelse.

Ifølge forslaget skal en sådan klimatilpasningsfond være med til at sikre, at vanskelige og dyre projekter rent faktisk bliver gennemført.

Som det er i dag, strander projekter for ofte, fordi det er uklart, hvordan regningen skal fordeles. Det siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri.

- Vi mærker konsekvenserne af klimaforandringerne lige nu. Hvis ikke vi investerer i at forebygge skader, bliver vi mødt med enorme udgifter senere, siger han.

Mange vandløb og kyststrækninger strækker sig igennem flere kommuner. Derfor skal kommuner forpligtes til at arbejde sammen, lyder det i forslaget.

Det går nemlig for langsomt med at klimasikre landet mod skybrud, storme og stigende grundvand, mener Birgit S. Hansen, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg. Reglerne er for besværlige, og der er ikke penge nok.

- Det sætter borgere og kommuner under pres og vil få endnu flere konsekvenser i fremtiden. Situationen kalder på akut handling. Den manglende finansiering og de nuværende regler gør, at der ganske enkelt ikke bliver lavet de nødvendige foranstaltninger, siger hun.

Som det er nu, bliver projekter enten finansieret via takster fra vandselskaber, ud af lodsejeres egen lomme eller via skatten, fortæller Carl-Emil Nielsen, direktør i Danva.

Nogle gange to eller alle tre finansieringsmodeller med i et projekt. Det betyder, at man ikke altid kan nå til enighed.

- Og der mener vi, at det ville være den rigtige løsning at lave en model, hvor staten etablerer en fond, siger han, så er der nemlig ikke nogen tvivl om, hvor pengene skal komme fra.

Manglende gennemførelse af projekter resulterer i dyre skader, der kunne have været undgået.

- Vi tænker, at det her kunne være med til at få realiseret projekter, som samfundsøkonomisk er en rigtig god idé, siger han.

Også fra Danske Regioner lyder det, at det er en god idé med en større fællesindsats.

Regionerne er tidligere kommet med syv anbefalinger til, hvordan man bedst sikrer landet mod voldsomt vejr. Danske Regioner foreslår, at der bliver lavet regionale planer for klimatilpasning.

Det ventes, at regeringen kommer med en national plan for klimatilpasning i løbet af 2022. Det løfte kom regeringen med allerede i 2020.

Læse Kommunefokus interview med formand Stephanie Lose om Danske Regioners syv klimaanbefalinger her.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Lobbyorganisation: Rederibranchen har jo modarbejdet, at der skulle komme en OECD-skat
Svensk kommune: Det haster med løsninger for godstrafikken
Forbrugerrådet blæser til kamp mod uklare el-regninger
Danske virksomheder kan tjene stort på at få USA gennem den grønne omstilling
DI: Kilometerafgift er en byrde for forsyningskæden
Professor ser potentiale på over 8 mia. kr. for dansk brinteksport
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
SCMNews
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.126