23948sdkhjf

Arkitekter: Holdbarhed er en vigtig miljøgevinst

For arkitekter over hele verden er miljørigtige og bæredygtige byggematerialer en del af dagsordenen.

Sådan er det også i Norden, hvor arkitekterne blandt andet peger på, at kvalitet og holdbarhed er de vigtigste parametre, når de skal vælge byggematerialer ud fra et miljøperspektiv. Der er ifølge arkitekterne en vigtig miljøgevinst at hente ved at vælge de materialer, der kræver mindst vedligehold og udskiftning.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra PFM Research og byggematerialeproducenten Cembrit. Undersøgelsen afdækker blandt andet, hvordan nordiske arkitekter bevæger byggeriet i en mere miljørigtig retning.

 Virker her og nu

Markedsdirektør i Cembrit i Danmark, Karsten Østergaard Larsen, forklarer i en pressemeddelelse, at virksomheden er blandt fortalerne for at realisere de mere nærliggende ligefremme løsninger på klimaområdet.

- Miljø og klima repræsenterer en efterhånden akut problemstilling, og netop derfor er der også behov for at prioritere de handlinger, vi kan gøre her og nu, og som med garanti gør en positiv forskel, siger han og uddyber:

- Uanset hvilket byggeri og hvilket byggemateriale, vi taler om, så er det værd at prioritere de løsninger, der kræver mindst mulig vedligehold og udskiftning undervejs. Det er lavthængende frugter i klimakampen, som vi i størst mulig omfang skal plukke. Det nytter ikke noget, hvis vi alene regner klimakampen for en stor og omfattende revolution af byggeriet, som vi skal vinde en gang ude i fremtiden.

 Klimakampen skal både vindes ved at tage mere klimavenlige valg her og nu og via mere langsigtede tiltag, som mindsker klimaaftrykket mest muligt, fremhæver Karsten Østergaard Larsen.  

 Bygherren bestemmer

I undersøgelsen svarer hele 80 pct. af de adspurgte arkitekter, at miljøperspektivet spiller en stor eller meget stor rolle i deres materialevalg. Samtidig erkender arkitekterne, at det i næsten halvdelen af alle tilfælde er bygherre, der træffer den endelige beslutning om materialevalg, mens arkitekterne alene har det sidste ord i 25 pct. af tilfældene.

- Bygherren har selvfølgelig et andet perspektiv og ansvar end arkitekterne, men jeg er ret sikker på, at alle kan blive enige om, at netop kvalitet og holdbarhed er helt oplagt at prioritere uanset, om det så sker af hensyn til økonomi, praktik eller klima, siger Karsten Østergaard Larsen.

Undersøgelsen er gennemført af PFM Research i 2021 på vegne af Cembrit og omfatter i alt 60 arkitekter fra Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08