23948sdkhjf

Generel lærlingefremgang i industrien

Landets industrivirksomheder er stadig påvirkede af den økonomiske usikkerhed, som coronakrisen skabte. Alligevel lykkedes det at sikre en samlet fremgang i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på metalindustriuddannelserne i 2021 på 2,9 procent.

Der er dog tale om et broget billede. For mens det ifølge helt nye tal fra Undervisningsministeriet gik forrygende på for eksempel entreprenør- og landbrugsmekanikeruddannelsen, industriteknikeruddannelsen samt skibsmontøruddannelsen (med stigninger på henholdsvis 12,1 procent, 7,6 procent og 6,3 procent), så faldt tallet på eksempelvis smedeuddannelsen (med 3,3 procent).

- Rent faktisk så er den helt store udfordring på mange uddannelser, at der simpelthen mangler lærlinge. Derfor vil der fremadrettet være et stort fokus på at italesætte dette problem og at brande området, så man kan få gjort op med det måske lidt ”støvede” image eksempelvis smedeuddannelsen ufortjent stadig bærer rundt på, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, i en pressemeddelelse.

Flere faktorer

Hun peger samtidig på, at det brogede lærlingebillede i metalindustrien også skal ses i lyset af, at man kom fra et 2020, hvor regeringens lærlingepakke var med til i nogen grad at holde hånden under lærlingeoptaget i virksomhederne og forhindrede et ellers forventeligt stort fald.

- Derfor er det også godt gået, at flere uddannelser, trods den fortsatte coronasituation, alligevel har formået at levere stigende tal for indgåede uddannelsesaftaler, siger Tina Voldby, og uddyber:

- Mange industrivirksomheder er afhængige af eksportmarkederne, som stadig er præget af stor usikkerhed og forsyningsudfordringer. Og når man kombinerer det med den nævnte mangel på lærlinge indenfor flere uddannelser, er resultatet for 2021 faktisk ganske flot, vurderer hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095