23948sdkhjf

Plasten skal retur til genanvendelse: Nu skal små illustrationer hjælpe

Hvert år er der ca. 125 millioner dåser og flasker, der ikke bliver pantet. De ender som oftest i skraldespanden. 

Nu udvides det fælles piktogramsystem med fem pant-piktogrammer for at sikre yderligere pantning og dermed genanvendelse af plastflasker og aluminiumsdåser

Det er Dansk Retursystem, der har designet piktorammerne, som skal gøre det lettere at sortere en sodavandsflaske eller en dåseøl med pant i den rigtige spand.

- Selvom vi danskere kan betragte os som verdensmestre i at pante, så både kan og skal vi blive endnu bedre. Når flere end 9 ud af 10 pantemballager kommer
retur, betyder det også, at der er cirka 125 mio. flasker og dåser, der ikke kommer tilbage i pantsystemet. En del af disse flasker og dåser er jeg sikker på nu bliver mulig at få retur til genanvendelse, når for eksempel sportsforeninger, restauranter, boligforeninger og uddannelsesinstitutioner begynder at tage pant-piktogrammerne i brug, siger direktør for Cirkulær Økonomi Heidi Schütt Larsen, Dansk Retursystem.

Pant-piktogrammer bliver en del af det officielle piktogramsystem til affaldssortering

Med affaldsbekendtgørelsen er det blevet obligatorisk at mærke affaldsbeholdere til husholdningsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald med piktogrammerne fra Dansk Affaldsforening. Alle kommuner har taget systemet i brug.

Derudover bruges piktogrammerne på emballager, så det bliver nemmere for borgerne at sortere korrekt.

- Vores pantsystem i Danmark er fantastisk, og vi har fået mange henvendelser fra kommuner, boligforeninger, virksomheder og store event-arrangører, som savnede et piktogram til flasker og dåser med pant. De oplever nemlig, at der enten i restaffald, plast- eller i metalspanden havner flasker og dåser med pant, som burde være afleveret i pantsystemet. Derfor er vi glade for, at Dansk Retursystem nu har fået udviklet fem pant-piktogrammer til vores fælles piktogramsystem, siger direktør Henrik Friis, Dansk Affaldsforening.   

De fem nye piktogrammer er en del af den samlede pakke på 90 piktogrammer for affaldssortering. Det fælles piktogramsystem blev i 2016 udviklet af Dansk Affaldsforening, KL og Miljøstyrelsen sammen med innovationsbureauet Futu for at gøre det lettere at sortere affald.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094