23948sdkhjf

Ny analyse: Danske virksomheder er europamestre i kunstig intelligens

Hver fjerde danske virksomhed bruger nu kunstig intelligens, og det er en firdobling på bare to år. Og dét er en god nyhed, mener man hos SMVdanmark.

Teknologien kan for eksempel bruges til, at en computer bruger billedgenkendelse til at lære hvilke fakturaer, der hører til det rigtige sted eller en robot, der frasorterer defekte varer ved et samlebånd. 

I 2019 benyttede kun 6 procent af virksomhederne kunstig intelligens, men i 2021 er den andel steget til 24 procent. Dermed er Danmark det land i Europa, hvor flest virksomheder har omfavnet den nye teknologi.  

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 selvstændige og små og mellemstore virksomheder.

Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, er begejstret for førstepladsen. 

- Kunstig intelligens frigør hænder fra kedelige, rutineprægede opgaver, og det giver mulighed for at fokusere på de kerneopgaver, som faktisk skaber mere værdi for virksomheden og for Danmark, siger han.

Men han mener ikke, førstepladsen giver anledning til at hvile på laurbærrene, for der er et endnu større potentiale i kunstig intelligens, mener han.

- Lige nu befinder de mindre virksomheder sig i en fordelagtig situation, hvor kunstig intelligens er så tilgængelig, at man forholdsvis nemt kan komme i gang. Samtidig kan man være blandt de første på markedet og dermed øge sin konkurrenceevne markant, siger Lasse Lundqvist.

Analysen viser nemlig, at kunstig intelligens ikke kun er forbeholdt de store virksomheder. 20 procent af de små danske virksomheder anvender kunstig intelligens. Kigger man til vores nabolande i Sverige og Tyskland er tallet henholdsvis 8 procent og 9 procent.

- Vi står lige nu i en situation, hvor mangel på arbejdskraft i høj grad begrænser produktionen. Her er for eksempel kunstig intelligens et stærkt våben til at frigøre hænder, og det kræver, at endnu flere virksomheder afsøger muligheden for automatisering af opgaver, siger Lasse Lundqvist.

Frigør mere data

Et skridt til at udbrede brugen af kunstig intelligens ville være at gøre myndighedernes data mere tilgængelige. Kunstig intelligens kræver nemlig ofte rigtig meget data, og her er det vigtigt, at de offentlige myndigheder i højere grad stiller data til rådighed, mener Lasse Lundqvist.

- Der ligger en guldgrube af data hos de offentlige myndigheder og institutioner, som kan have stor værdi for virksomhederne og dermed for samfundet som helhed. I hænderne på virksomhederne kan disse data bidrage til innovation og vækst. Men dataanvendelsen skal selvfølgelig ske under etiske hensyn og ansvarlige forhold, siger Lasse Lundqvist.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328