23948sdkhjf

Sverige har fået sin første plasthandlingsplan

Sverige har netop offentliggjort sin første plasthandlingsplan, som forleden blev præsenteret på et pressemøde med klima- og miljøminister Annika Strandhäll. Planen indeholder 55 tiltag.

I Sverige genanvendes knap 10 procent plast, der er fremstillet på fossile olie.

- Problemerne omkring plast er store: Forbrændingen af ​​plast øger klimatruslen og tal viser, at vi risikerer at få mere plast end fisk i havet. Derfor presser Sverige på for en global plastaftale inden for FN, og vi lancerer nu vores første nationale plastplan. Vi øger genanvendelsen, reducerer vores brug af plast og begrænser plastens klima- og miljøbelastning. Det er nødvendigt for os at være på forkant med klimaforandringerne og skabe nye grønne job i vores verdensledende genbrugsindustri, sagde Annika Strandhäll på pressemødet.

Blandt tiltagene i handlingsplanen lyder det, at regeringen beslutter sig for et mål om, at ny plastemballage i gennemsnit skal indeholde mindst 30 procent genbrugsråvare i 2030. Andre tiltag kræver, at alle større aktører tilbyder genanvendelige krus eller emballage ved salg af mad og drikke samt forbud mod salg af engangskrus, der indeholder mere end 15 procent plast. Sidstnævnte træder i kraft 1. januar 2024.

Med hensyn til plastemballage skal Miljøstyrelsen i Sverige forberede implementeringen af ​​differentierede emballagegebyrer. Det bliver simpelthen dyrere for producenterne at sælge plastemballage, der er svær at genbruge. Fra 2030 er målet, at plastindholdet i ny emballage, der indeholder mere end 50 procent plast skal bestå af mindst 30 procent genbrugsplast.

Derudover vil den svenske pendant til Naturstyrelsen kortlægge og analysere brugen af ​​plast i Sverige og komme med forslag til, at den rigtige plast kan bruges det rigtige sted i en cirkulær og fossilfri økonomi.
Den svenske miljøstyrelse får også til opgave at producere data for at fremme udviklingen af ​​globale standarder for cirkulære og giftfri plastprodukter.

Vigtige udgangspunkter for omlægningen er, at produktionen flyttes fra fossile materialer til bæredygtige biobaserede materialer, at plastprodukter designes, så de kan genanvendes, og at mere plast indsamles og genanvendes. Bæredygtig plasthåndtering er nødvendig for, at Sverige kan nå målet om nul nettoudledning af drivhusgasser i 2045.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072