23948sdkhjf

Elis op samler mikroplast og metaller: Nu kan vandet genanvendes i lukket kredsløb

Multiservicevirksomheden Elis satte for et par år tilbage et projekt i søen med den del af koncernen, der indeholder et måttevaskeri.

Sammen med Teknologisk Institut havde man besluttet sig for at undersøge, om en ny filtreringsteknologi kunne opsamle og fjerne størstedelen af mikroplastpartiklerne fra måttevask, før de forlod vaskeriet med spildevandet.

Testresultaterne viste, at 98 procent af mikroplasten kunne opsamles.

Nu har virksomheden gjort et gennembrud. For siden Teknologisk Instituts involvering er Elis fortsat på egen hånd, og har opdaget, at man også kan rense vandet for de metaller, der sidder tilbage i måtterne.

Elis’ miljø- og arbejdsmiljøkonsulent Christina Saxkjær siger:

- Vi havde en ambition om, at vi ikke kun ville kunne opsamle mikroplasten på vaskeriet, vi ville også kunne rense vandet for de metaller, som danskere hver dag tørrer af i de måtter, vi vasker for virksomheder og kommuner. For hvis metallerne kunne fjernes, ville vandet blive så rent, at vi kunne genanvende det igen og igen til måttevask. Og vores seneste testresultater viser, at med en båndfiltermaskine og lidt kemi, som får de mindste partikler til at samle sig, så kan vi lykkes med at fjerne over 99 procent af mikroplast og gummi og over 90 procent af de metaller, som vi normalt udleder til kloakken. Det betyder, at vi kan genanvende alt vandet i et lukket kredsløb, så vi slet ikke udleder noget spildevand, siger hun.

Elis har nu sat sig det mål, at de i 2022 vil implementere båndfilterløsningen i fuld skala i måttevaskeriet i Karup, så alle vaskeriets måtter fremover skal vaskes uden at udlede mikroplast, metaller og spildevand til kloakken.

- I Karup vasker vi mange ton måtter hver dag, og måtterne er lavet af plast og gummi, som slides, når de vaskes, og derfor afgiver de naturligvis en smule mikroplast til vaskevandet. Men en stor del af mikroplasten i måtterne kommer fra skosåler, bildæk, vejstriber og andet, som danskerne tørrer af i vores måtter, og vi har beregnet, at vi ved at implementere båndfilterløsningen i fuld skala i Karup kan tilbageholde plast svarende til 75.000 ½-liters colaflasker om året. Derudover kan vi naturligvis reducere vandforbruget markant, med op til 75 procent viser vores foreløbige tests.

Det er planen, at filtreringsteknologien også skal implementeres i Elis’ øvrige måttevaskerier i Danmark. Og perspektiverne er endnu større:

- Udover måttevaskerierne har vi mange afdelinger, der vasker linned og arbejdstøj for erhvervslivet. De tekstiler indeholder også polyester, da det gør tekstilerne mere slidstærke, forlænger deres levetid og sikrer, at de kan vaskes med et lavere forbrug af vand. Så samlet set er polyesterholdige tekstiler det mest bæredygtige valg. På vores vaskerier renser og genanvender vi allerede skyllevandet, og vores langsigtede ambition er, at alle vores landsdækkende vaskerier skal kunne opsamle den mikroplast, som naturligt udskilles under vask. Vi håber, at vores erfaringer fra Karup-vaskeriet kan bane vej for, at vi når i mål med det. Der er desuden international bevågenhed på projektet fra de øvrige vaskerier i Europa, så potentialet er stort, siger Elis’ administrerende direktør Henrik Luxhøj.

Plaststykker under fem millimeter betegnes som mikroplast. Mikroplasten siver ud i naturen, når større plastprodukter nedbrydes i naturen, ved at plastpartikler slides af f.eks. dæk og sko, eller ved at mikroplast produceres direkte og tilsættes i for eksempel tandpasta og skrubbecremer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094