23948sdkhjf

Mindre kød, mere grønt: Skanderborgs køkkenpersonale undervises i klimavenlig ældremad

Offentlige køkkener i hele Skanderborg Kommune er gået i gang med at omlægge deres indkøb, madplaner og måltider til en mere klimavenlig version.

Herunder også leverandøren Vores Køkken, der leverer til borgere i eget hjem, samt mad til plejecentre og cafer, hvor de ældre kommer.

I alt er 39 ud af 45 af Skanderborgs offentlige køkkener gået med i projektet, hvor maden fremover skal have en grønnere og mere klimaprofil. I alt svarer det til cirka 15.000 daglige måltider, oplyser Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Mindre kød, flere bælgfrugter

Konkret betyder det, at der skal indkøbes mindst 50 procent kød. Samtidig skal der skrues 50 procent op for andelen af indkøbte bælgfrugter, der fx kan være bønner, linser, kikærter med mere. 

Køkkener skal også reducere madspild med 25 procent, og købe mindst 10 procent flere økologiske varer.

Det sidste mål har de deltagende institutioner selv tilføjet, fortæller projektleder fra Skanderborg Kommune, Maria Molde:

- Der var et stort ønske fra køkkenpersonalet om også at kigge på økologiprocenten i køkkenerne, så hvert køkken har, udover de fælles projektmål, også sat sig egne mål for, hvor meget økologi, de gerne vil have på bordet, siger Maria Molde.

Ansatte på klimakursus

De deltagende køkkener får igennem en særligt tilrettelagt kursusrække indsigt i, hvilke knapper de kan skrue på for at skabe et mere klimavenligt køkken. Køkkenpersonalet får blandt andet hjælp til at gennemgå deres indkøbslister og madplaner med henblik på at finde velsmagende alternativer til hverdagsretter, som er bedre for klimaet men også for sundheden.

Klimavenlig kost og sundhed hænger nemlig sammen, siger formand for Skanderborg Kommunes klimaudvalg, Claus Leick (F), der har været med til at udpege indsatsen i de offentlige køkkener som en stor og vigtig indsats for den grønne omstilling i kommunen.

 - Vi ved, at mad står for omkring en tredjedel af vores samlede CO2-udledning, så det er virkelig et område, hvor vi kan flytte noget. Samtidig ved vi, at en klimavenlig kost også er den kost, der er sundest for os. Og i det helt store perspektiv er det også den kost, der på verdensplan kan sikre, at vi kan blive ved med at skaffe mad til alle mennesker, siger Claus Leick.

"Grøn omstilling i Skanderborgs køkkener" er finansieret med midler fra Fonden for Køkkenomstilling og kommunens egen klimapulje. Foruden de offentlige køkkener deltager også kommunens dagplejere.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094