23948sdkhjf

Plastbranchen ruster sig til endnu en krise

Selvom danske plastproducerende virksomheder ikke ved første øjekast har direkte aktiver i Ukraine eller Rusland, går krigen i Ukraine naturligvis ikke upåagtet hen i den danske plastbranche.

Udover generel forfærdelse over situationen - specielt for de virksomheder, der har ukrainske eller russiske medarbejdere i produktionen - gør stigninger i blandt andet el-priser, gaspriser og råvarepriser hverdagen usikker, for ikke at tale om utryghed om leverance-restancer, som man har oplevet det under coronakrisen.

Derfor har brancheorganisationen Plastindustrien meldt ud til sine medlemmer, at man står klar med informationer eller et godt råd. Adm. direktør Thomas Drustrup siger til PlastForum, at man siden krigen brød ud den 24. februar har modtaget opkald fra plastvirksomheder med spørgsmål til situationen i Ukraine og de sanktioner, der er fulgt med krigen.

- Helt konkret har vi modtaget henvendelser på baggrund af de sanktioner, som EU, USA, Storbritannien og Canada har udstukket overfor Rusland og Hviderusland som svar på Ruslands invasion af Ukraine. Virksomhederne er typisk bange for at forbryde sig mod sanktionerne og vil gerne undgå at lave fejl.

Hvad kan Plastindustrien foretage sig for at hjælpe?

- Vi kan gøre livet lidt lettere ved at samle informationerne, så virksomhederne lettere kan få et overblik over "dos and dont's". Vi er desuden i den situation, at vi har en brancheaftale med den danske sikkerhedsvirksomhed 'Guardian', som blandt andet kan være behjælpelige med beredskabsplaner og risici-vurderinger, for eksempel hvis man har aktiver i de omkringliggende lande, der støder op til Ukraine, siger Thomas Drustrup, der løbende er i kontakt med Dansk Industri for at holde sig opdateret.

Råvarer fra Rusland

Thomas Drustrup har ikke pt. kendskab til danske virksomheder, der har produktion i nogle af de pågældende lande eller har afbrudt samarbejde med russiske virksomheder på bagkant af sanktionerne. Til gengæld kan danske virksomheder i tidens løb have modtaget råvarer, produceret i Rusland. Og hvis ikke man ønsker dét, skal de danske importører måske kigge sig lidt ekstra for.

Rusland har nemlig en stor produktion af råvarer til plastbrancher over hele verden. Blandt andet har russerne store statsejede værker, der har en nettoeksport af blandt andet polypropylen (PP), polyvinylchlorid (PVC), Polyethylen (LDPE) og polyamid (nylon). Det fortæller formand for råvaresektionen og indehaver af råvareleverandøren Plastcom, Lars Kaufmann. Plastcom er dog ikke selv direkte påvirket af situationen.

- Plastcom importerer hverken råvarer fra Hviderusland eller Rusland, og de danske råvareleverandører har måttet se bort fra enkelte hviderussiske samarbejder over længere tid, på grund af sanktioner, der tidligere - også langt før krigen begyndte - er udstukket mod statsejede, hviderussiske værker, siger Lars Kaufmann.

Umiddelbart ser det dog ikke ud til, at der er direkte sanktioner mod import af russiske råvarer.

Sanktionerne kan både gælde produkter, sanktionerede personer eller handel med sanktionerede banker.

Læs mere om sanktionerne her.

Har du kendskab til en virksomhed, der har afbrudt samarbejde med Rusland eller russiske virksomheder som konsekvens af invasionen i Ukraine? Så hører redaktionen gerne herom. Send en mail til os her.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109