23948sdkhjf

3D-miljøet står sammen - igen: Kæmpe dansk indsats for Ukraine

Et akut behov for årepresser i Ukraine til sårede soldater og civile har fået det danske 3D-print-miljø til at stå sammen - igen. Det oplyser Dansk AM Hub i en pressemeddelelse. 

3D-print af håndtag og spænder på en årepresse kan nemlig effektivt 3D-printes og allerede i næste uge er dele på vej til Ukraine, hvor de samles og får stof på, så de kan bruges som udstyr til førstehjælp. Allerede i næste uge forventer man at sende tusindvis af årepresser af sted til Ukraine. 

- Teknologien rummer en fleksibilitet og hastighed, som gør den oplagt i den situation, som Ukraine er i, hvor de mangler basalt udstyr og har svært ved at skaffe det. I Danmark har vi en usynlig fabrik med tusindvis af 3D printere - både private og professionelle - og den fabrik bringer vi nu i spil, siger Frank Rosengreen Lorenzen, der er direktør i Dansk AM Hub. 

Den danske brancheorganisation - der abejder for at fremme udbredelsen af additiv fremstilling, industrielt 3D print - deltager i styregruppen, og sørger desuden for filamentet til de 3D-printede dele. Filamentet er recycled PLA fremstillet i Europa af genoparbejdet fødevareemballage købt gennem Lostboyslab i Malmø, som har testet designet af blandt paramedicinere i flere lande.

- De første spoler filament er allerede på vej til 3D Verkstans danske kontor på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier, hvorfra det distribueres til de danske frivillige såkaldte makers – altså folk, der samles i grupper for at lave og producere ting i et fælles ønske om at løse aktuelle udfordringer, siger Frank Rosengreen Lorenzen.

Makers-communityet er i stand til lynhurtigt reagere på en krise og omdesigne ting, så de passer til den enkelte situation og enkelte behov især i krisetider. Det viste netværket under coronakrisen, hvor man printede værnemidler i en fart.

- Gennem vores netværk af virksomheder og private kan vi reagere straks og netop producere det, der skal for at redde menneskeliv, siger Michael Lysgaard, founder af MakersHelp.

Det er foreningen Bevar Ukraine, der står for logistik og færdiggørelse af årepresserne, mens Center for Industri i Viborg har bidraget med deres viden inden for sundhed og medicinsk 3D print og bistået med udvikling og test af de 3D printede årepresser.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078