23948sdkhjf

Pantrekord igen - også rekord på plastflasker

Returprocenten hos Dansk Retursystem har igen sat rekord: Procenten er steget fra 92 procent til 93 procent, hvilket er den højeste i verden. Det eneste land, der kan matche en returprocent på 93, er Finland, men finnerne har væsentligt færre produkter med pant, så på den baggrund kan Danmark kalde sig verdensmester.

De indsamlede emballager sorteres og sælges i tre primære materialetyper: Plast, aluminium og glas. Den procentdel, der bliver til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, er steget fra 90 procent til 94 procent i 2021. Det skyldes blandt andet, at det er blevet muligt at genanvende en del af det farvede plast i et flaske-til-flaske-kredsløb.

Kigger man isoleret på returprocenten af flasker produceret af plast, er flaske-til-flaske-procenten steget til 93 procent mod 90 procent året før.

- Det skyldes blandt andet, at flere af de grønne og blå PET-flasker i højere grad genanvendes til nye drikkevareemballager, siger Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen til PlastForum.

Indtægterne fra salget af genanvendelige materialer er samtidig steget med 7,3 millioner kroner.

Der kom i alt 1,9 mia. flasker og dåser retur gennem Dansk Retursystem i 2021. Det er en stigning på 15 procent i forhold til sidste år, hvor 1,7 mia. kom retur.

- Vi er stolte af, at returprocenten er hævet i et år, hvor vi samtidig sætter ny mængderekord. At vi kan præstere en ny rekord med rekord på, skyldes først og fremmest danskernes velvilje og motivation til at få afleveret deres pant, så den bliver optimalt genanvendt til nye flasker og dåser. Men det viser også, hvor dybt miljøansvaret er forankret hos hver enkelt i værdikæden: fra drikkevareproducenter over dagligvarehandlen til de oparbejdere, der genanvender materialerne, siger Lars Krejberg Petersen.

Stigningen i mængder skyldes bl.a., at danskerne i 2021 ændrede pant- og drikkevaner på grund af corona-nedlukningen, som Magasinet Plast tidligere har fortalt.

Det danske pantsystem er et af de mest effektive i verden, og det ses bl.a. ved, at det gebyr, som producenter og importører betaler for at få deres flasker eller dåser håndteret i pantsystemet, er faldet drastisk over de senere år. Faktisk er gebyrer for aluminiumsdåser 0 øre, og dermed er aluminiumsdåser den første emballagekategori, der er 100 procent cirkulær økonomisk. Ud over effektiviseringer skyldes det en stigende efterspørgsel på genanvendelige materialer i den høje fødevarekvalitet, som kommer fra Dansk Retursystem.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078