23948sdkhjf

Plast-pionerer leverer og producerer grønne kloakrør til nyt boligområde

Fremtidens forsyningsledninger kan være produceret i genanvendt plast. I Lemvig viser de i hvert fald vejen frem af dét spor: I går blev der taget første spadestik til et nyt boligområde med navnet 'Søkig'.

Boligområdet får spildevandsrør og fjernvarmerør, som indeholder genbrugsplast. Det er første gang det sker, ifølge entreprenøren. En del af plasten er leveret af Plastix og Aage Vestergaard Larsen.

- Der er tale om en form for living lab i den nye udstykning, hvor spildevandsrør, der tidligere har været lavet af ny-produceret ren plast, nu bliver lavet med grøn, genanvendt plast, siger formand Steffen Damsgaard fra vandforsyningsselskabet Lemvig Vand A/S, der også sidder i bestyrelsen for Foreningen Klimatorium.

Plastindholdet tæller 10-70 procent genanvendt plast, alt efter om der er tale om rør, der skal lede spildevand under flere bars tryk, eller om det er spildevandsrør uden højtryk.

Det genanvendte granulat er fra virksomhederne Plastix og Aage Vestergaard Larsen, og rørene er blevet testet på Teknologisk Institut. Bag projektet står blandt andre Klimatorium – Danmarks internationale klimacenter, vand-brancheforeningen Danva, Lemvig Vand, Teknologisk Institut, NPG Danmark, Wavin, Uponor, Emtelle

Det er målet, at rør skal produceres i 100 procent genanvendt plast, men der er et stykke vej endnu. Dog er forhåbningerne store:

- Bliver det her en succes og implementeret som standard internationalt, så kan vi se ind i et stort eksport-eventyr, siger direktør i Plastix, Hans Axel Kristensen. Plastix samler fiskenet i havne og producerer nyt granulat af de udtjente net.

Afløbsrørene er fremstillet og testet efter den europæiske standard EN 13476 og tryk-afløbsrøret efter EN 12201. Disse standarder tillader normalt ikke brugen af genanvendt materiale.

Sådan er de fremtillet:

  • 300 meter Ø200mm PP rør. Ekstruderet med tre lag (sandwich-rør), hvor der er nyt materiale i inderlaget og yderlaget. Midterlaget er fremstillet med cirka 10 procent indhold af genanvendt materiale, som stammer fra fiskenet.
  • 300 meter Ø200mm afløbsrør. Som ovenfor, men med 100 procent genanvendt materiale i midterlaget. Det gennemsnitlige indhold af genanvendt materiale i dette rør er således cirka 70 procent. Materialet i midterlaget er blandet affald med både pre- og post-consumer materiale.
  • 250 meter Ø110mm tryk-afløbsrør. Materialet er en blanding med 30 procent fiskenet og 70 procent nyt PE100 materiale.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.281