23948sdkhjf

Kloakbranchens udfordring: Fra gummistøvler til højteknologi

Mester Tidendes chefredaktør sætter aktuelle sager på spidsen: Kloakmessen, som åbner i dag i Messe C i Fredericia, samler en branche, som er i rivende udvikling i takt med udfordringer både i forhold til miljøhensyn og klimaforandringer

Selvom der vel i grunden ikke er så meget positivt at sige om klimaforandringerne, så har de udfordret blandt andet kloak-og spildevandsbranchen til at tænke i nye baner.

Kombineret med de stærkt stigende krav til miljøbeskyttelse har såvel producenter, forhandlere, kloakmestre og entreprenører måttet lære på den hårde måde; i dag gør vi sådan her – i morgen gør vi måske sådan her. Den hastige teknologiske udvikling, sammenholdt med nye myndighedskrav, stiller store krav til fleksibiliteten i kloak- og spildevandsbranchen.  Og det stille krav til effektivt at kunne samle viden op og omforme den nye viden til nye produkter og løsninger.

Viden og fleksibilitet

Nogle vil måske stadig betragte kloakbranchen som lavteknologisk. Men, sådan hænger det ikke sammen. Kloakbranchen er godt på vej til at blive en højteknologisk branche, hvor avancerede produkter spiller sammen med avanceret teknologi – f.eks. sensorer.

Så, selvom man som kloakmester stadig af og til skal have gummistøvlerne på, når man er i marken, så skal man også kunne håndtere avancerede teknologiske løsninger.

Sådan har det været i nogen tid – og branchen lever flot op til de stigende krav om både fleksibilitet og teknologisk indsigt.

Der er jo sådan set heller ingen vej uden om, hvis man fortsat vil drive en god forretning. Så må man hoppe på toget inden det forlader perronen og får alt for meget fart på, så man ikke kan nå at indhente det. Nogle skyder genvej og venter med at hoppe på toget på næste station. Blandt andet for lige at lure tendenserne af og måske spare nogle dyre lærepenge.

Og det er absolut en farbar vej som ofte kan lade sig gøre, hvis man hyrer folk ind som har de kompetencer, som man ikke selv har og skal bruge lang tid for selv at opnå.

Så også på den led blæser der nye vinde i kloakbranchen.

Hent inspiration

Men oveni de stadig stigende krav, som virksomhederne skal honorere i kampen om kunderne, et det både bemærkelsesværdigt og fascinerende, at det fortsat er muligt at drive virksomhed i kloakbranchen blot som ”mand-og-maskine-virksomhed”. En rendegraver eller gravemaskine og en motorbør elle læssemaskine og et kloakmester-certifikat i brystlommen, ja, så kan man langt hen ad vejen sagtens levere kvalitetsarbejde.  Og, nåh ja, man skal måske også lige have en kassekredit i banken eller en leverandør eller forhandler, som stiller lidt kredit til rådighed.

Pointen er, at man som virksomhedsejer skal gøre sig klart hvilke opgaver og i hvilken størrelsesorden man tænker at varetage dem. Så er det meget lettere at sige nej til opgaver, som ligger uden for kompetenceområdet og som derfor næsten altid betyder, at man ikke kan holde pengene hjemme på opgaven.

Kloakmessen i Fredericia er et oplagt sted at lægge vejen forbi og få indblik i de mange nye produkter, maskiner, løsningsmuligheder og avanceret teknologi. Det er også der, du kan få en god faglig snak med branche-kolleger. Og du kan måske også få en god ide eller hente inspiration, som kan gavne din virksomhed.

 

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094