23948sdkhjf

C02-fokus: VVS-grossist genbruger gammel postterminal

Tidligere blev der sorteret breve i det store betonhus på Ankersgade 12 i det centrale Aarhus. Nu er VVS-, vand- og kloakgrossisten Brødrene Dahl flyttet ind i den gamle postterminal og har slået dørene op til sin nyeste butik i Aarhus. Bygningen er valgt med omhu. Udover at ligge tæt ved havneområdet og de mange store bygge- og renoveringsprojekter i byen er postterminalen også et bæredygtigt valg.

-Vi har valgt at flytte ind i en gammel bygning, hvor man har brugt så mange som muligt af de eksisterende materialer i renoveringen. Der er energibesparende installationer overalt, og bygningen har al den komfort, man forventer i et moderne byggeri, plus en masse charme. Men vigtigst af alt, så har den et rigtig godt klimaregnskab, siger salgsdirektør i Brødrene Dahl, Jesper Lynge, i en pressemeddelelse.

Indlejret CO2 tæller med i klimaregnskabet

Det er ejendomsselskabet Olav de Linde, der har renoveret postterminalen. Selskabet har gennem mange år specialiseret sig i netop renovering af eksisterende bygninger og argumenteret for, at det miljømæssigt er en bedre ide at renovere end blindt at bygge nyt. Rådgivningsvirksomheden Transition har beregnet, at den renoverede postterminal over en periode på 50 år udleder en tredjedel mindre CO2 end en ny bygning vil gøre.

Beregningen medtager indlejret CO2. Det er den CO2, man sparer ved at genbruge materialer i den eksisterende bygning i stedet for at smide dem væk og starte forfra med nye materialer, der koster CO2 at producere, transportere, mv.

Analysen viste, at der var hele 2.200 ton indlejret CO2 i postterminalen - dvs. at man ville starte med at have brugt 2.200 ton CO2, allerede inden man havde taget første spadestik til en ny bygning, hvis man rev den gamle ned.

- Den type beregninger er super vigtige. Vi og mange andre virksomheder ønsker at støtte op om klimaet, og der gennemføres grønne initiativer overalt, hvoraf nogle viser sig ikke at være så bæredygtige endda. Derfor er vi i Brødrene Dahl meget omhyggelige med at afsøge dokumentation for bæredygtige projekters effekt, før vi investerer, siger Jesper Lynge.

- Klimaregnskaber er enormt komplekse, hvilket beregningerne på den tidligere postterminal viser. Det er noget vi og vores kunder, håndværkerne, må forholde sig til hver dag. Set i den optik vil vores nye butik i Aarhus også fungere som en showcase, hvor vores kunder kan se, hvor langt man kan nå med genanvendelse, siger Jesper Lynge og fortæller, at også inventaret for en stor dels vedkommende er genbrug.

Tæt ved 80 pct.af inventaret er genanvendt overskudsinventar og stammer fra tidligere ombygninger.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.063