23948sdkhjf

Bach Gruppen skal lovliggøre prestigebyggeri - afventer ny lovgivning

Sikkerheden fejler ikke noget som sådan, men metoden, som Bach Gruppen anvendte til at opføres de sidste af bygningerne i prestigebyggeriet Bølgen i Vejle, levede ikke til kravene. Der går dog nogen tid, før bygningerne bliver forstærket og dermed lever op til kravene. 

Det fortæller Lars Buksti, chef for Plan, Byg og Miljø i Vejle Kommune, til Ekstra Bladet med henvisning til den undersøgelse, som Sweco har udført for Bach Gruppen. 

- Der ligger et forstærkningsprojekt klar, og Bach Gruppen ved, hvordan det skal udføres. Men der er opstået nogle uklarheder i forhold til lovgivningen på området, og derfor afventer vi nu ny lovgivning fra Transport- og Boligministeriet, før projektet kan komme videre, forklarer Lars Buksti desuden til Ekstra Bladet.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet er vejen til en lovliggørelse af det ikoniske byggeri ved Vejle Fjord en forstærkning med fladjern i trappe- og elevatortårnene. 

Sweco udførte beregningerne på tre af de fem Bølgen-bygninger, som Bach Gruppen opførte fra 2015 til 2018, efter at det i april 2021 kom frem, at bygningerne er udført med en anden metode end de to første bølger. Metoden handler om hvordan kernerne i centrum af boligtårnene er blevet stabiliseret. Bygherren orienterede dog ikke Vejle Kommune om denne væsentlig ændring af byggemetoden, hvorfor kommunen i maj i år udbad Bach Gruppen om dokumentation, så bygningerne kan lovliggøres.  

- Det skulle man have gjort

Licitationen interviewede Martin Rasmussen i forbindelse med, at det i april 2021 kom frem, at Bach Gruppen ikke havde opført de tre sidste bygninger i Bølgen efter samme metode som de to første. Han erkendte dengang, at fimaet skulle have orienteret Vejle Kommune om ændringen i metode:

- Det er nemt for mig, at sige, at det skulle man have tænkt på dengang, men selvfølgelig står det lysende klart i dag, at det skulle man have gjort. Jeg vil omvendt ikke slå nogen i hovedet for, at man ikke tænkte på det dengang, sagde han dengang til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kort fortalt skulle alle fem 'bølger' i Vejle-byggeriet egentlig være blevet opført med freyssinet-liner, kraftige stålwirer der skulle være spændt op fra top til bund inde i bygningernes kerne for at holde de 10 etager høje bygninger stabile.

Kun de første to af bygningerne blev udført med den metode. Da Bach Gruppen byggede de sidste tre bølger i 2015-18, valgte Bach Gruppen en anden konstruktionsmetode, der kort sagt går ud på at støbe betonen på stedet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Politikere har set sig sure på importeret affald - men er der et problem?
Mærsk melder ud efter store jordskælvsødelæggelser i vigtig havn
Carlsberg spinder guld på Rusland under salgsproces
Disse entreprenører sender flest penge i statskassen
Nu vil møbelproducent have sine stole retur
Typehusfirma kæmper for overlevelse
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.095