23948sdkhjf

Dacapo Stainless-direktør om 2021-regnskab: Det er helt vildt!

En stigning i omsætningen på 49 procent til 1,3 milliarder kroner, og en fremgang i overskuddet før skat på hele 710 procent til 157 millioner kroner, er bestemt ikke hverdagskost for en stålgrossist.

Ikke desto mindre var det facit hos Dacapo Stainless i 2021.

Mængde og pris stiger

Fremgangen kommer efter et ganske usædvanligt år, beretter administrerende direktør Kristian Sylvest.

- Det er helt vildt, og det er det af to årsager: Mængde og pris er begge to steget voldsomt. Mængde forstået på den måde, at vi sælger meget mere stål i 2021, end vi gjorde i 2020 – lige omkring 20 procent mere stål har vi solgt. Samtidig er priserne jo gået markant op, siger han.

Ved indgangen til 2021 var Dacapos gennemsnitlige salgspris per kilo stål på 23 kroner, og den var i december steget til 36 kroner.

- Når du så har haft et billigt lager til at starte med, og er blevet ved med at købe aggressivt til lager hele vejen igennem, så ender du med at tjene uforholdsmæssigt og historisk rigtig mange penge, forklarer Kristian Sylvest.

Han tilføjer, at overskuddet faktisk kunne have været endnu større, da Dacapo i 2021 har valgt at udgiftsføre et krav på 7 millioner kroner fra Skat på fejlagtig fortoldning af rør fra Indien – en udgift man forventer at få igen senere. Derudover er der også brugt penge på bonus til medarbejderne samt en stor jubilæumsfest for 800 kunder.

Aggressiv vækststrategi

Ikke desto mindre endte overskuddet i 2021 med at være højere end de seneste syv år til sammen. Udover de gunstige konjunkturer, forklarer Kristian Sylvest, at Dacapo også nyder godt af en aggressiv vækststrategi.

- Dacapo ansætter folk med arme og ben, sælgere rundt omkring i Europa. Og når du gør det, køber du ind i forventning om, at de sælger nogle varer, og derfor har vi haft en ret markant vækststrategi i de seneste år og har købt ret markant ind. Så er vi så bare så heldige, at de folk vi har ansat, også har været dygtige til at få solgt det, vi har købt ind, siger han.

Masser af udfordringer

Rekordoverskuddet betyder dog ikke, at 2021 ikke være uden udfordringer for den midtjyske stålgrossist.

- At skaffe den rette mængde stål, til rette tid og rette pris har været en pæn udfordring i 2021. Nærmest samtlige leverancer fra stålværkerne har været forsinkede. Ikke dage eller uger som normalt, men måneder eller kvartaler. Dertil kommer ekstremt pres på transportmarkedet, hvor vi har skullet gå tiggergang blandt rederierne for allernådigst at få lov til at booke containertransport til priser, der er fem gange højere end normalt. Dertil skal lægges, at vores hovedleverandørs værk nedbrændte i oktober. Oven i alt det er den administrative byrde ved håndtering af EU’s toldmure på stål eksploderet. Så det har ikke været kedeligt, lyder det fra Kristian Sylvest. 

Vild udvikling fortsætter – men hvor længe?

Dacapo-direktøren er da også fuldt bevidst om, at træerne ikke gror ind i himlen.

- Når priserne stiger så meget, er der nogle projekter og noget forbrug, der på et tidspunkt forsvinder. Så vi går egentlig og lurer lidt på, hvornår den her helt vilde markedssituation stopper, forklarer Kristian Sylvest.

I første kvartal af 2022 er tingene dog fortsat med at buldre derudaf.

- Hvis 2021 var skørt, så ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal sige om 2022. I de første tre måneder har vi solgt 30 procent mere, end vi gjorde i de første tre måneder af sidste år. Priserne er steget yderligere, så omsætningen er faktisk steget 80 procent, og bundlinjen er steget 300 procent, slutter Kristian Sylvest.

Dacapo Stainless A/S
mio. kr. 2021 2020
Nettoomsætning 1.303,4 876,4
Resultat af primær drift 161,6 24,2
Resultat før skat 157,1 19,4
Årets resultat 120,9 15,6
Balancesum 730,8 530,0
Egenkapital 206,4 117,0
Antal ansatte 142 121
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2021
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling
Aftaler om tre nye brintanlæg og infrastruktur skal realisere Finlands fremtidige brintøkonomi
ITD beder transportministeren tage affære: Det er ren chikane
Vismænd: Choktal for km-afgift og sukkerknald til diesel
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095