23948sdkhjf

Entreprenør og rådgiver sætter byggeriets grønne omstilling i øjenhøjde

Hvad koster det at skifte beton ud med træ i det dæk? Det bliver det lettere og hurtigere at få svar på fremover.

Adsbøll Enterprise og ABC - Rådgivende Ingeniører tester en ny datamodel, hvor bygningsmodellerne i realtid rapporterer data for komponenternes klimaaftryk. Det skal først og fremmest gøre klimaovervejelserne til en del af hverdagen for alle involverede i designet af nye byggerier. Med andre ord: Den grønne omstilling skal ned i øjenhøjde 

– Bygge og anlægsbranchen vil gerne levere mere klimavenlige byggeløsninger. Det kræver blandt andet, at klimaaftrykket er gennemskueligt for alle i en ofte kompleks og omskiftelig proces med mange fagligheder og leverandører. Det håber vi at opnå med ABC Carbon, siger Martin Hauge, leder af ABC’s afdeling for digital design, i en pressemeddelelse om samarbejdet.     

For entreprenørfirmaet Adsbøll skal værktøjet styrke virksomhedens rolle som langvarig sparringspartner for bygherre og sikre fælles værdier indenfor bæredygtighed.

– Samarbejdet udspringer af, at vi har taget klar stilling med fokus på at gøre bæredygtighed til en del af virksomhedens DNA, lyder det fra Henrik Koch, adm. direktør for Adsbøll Enterprise i pressemeddelelsen.  

Kort fortalt giver værktøjet alle faggrupper mulighed for øjeblikkeligt at se klimaeffekten ved udskiftning af komponenter og materiale på alle dele af et byggeprojekt. Klimaaftrykket målt i udslippet af CO2 beregnes på baggrund af produktdata fra EDP-databasen. 

Bruger systemet til næste store byggeri

Udviklingen af værktøjet startede i ABC’s afdeling for digital design i Silkeborg, men siden september sidste år har Adsbøll testet og bidraget til færdiggørelsen af løsningen.

– Bæredygtighed indenfor byggeriet, herunder certificeringer og CO2 aftryk skal være synligt i hele proceduren fra ide til det færdige byggeri. Vi har fokus på at blive inddraget så tidligt i idefasen som muligt, så vi kan bidrage med forslag til løsninger, der trækker i en bæredygtig retning og sætte det rigtige grundlag for byggeri og processen, siger Henrik Koch. 

Lige nu arbejdes der på højtryk med at få modellen beriget med data, men værktøjet er så langt i udviklingen, at Adsbøll vil køre designet af entreprenørens næste store byggeri igennem systemet.

Er gået til kilden

IT-værktøjer er aldrig bedre end den data, de bygger på. ABC og Adsbøll har derfor gået til kilden til sikring af gode data - IKT aftalen. 

– Med Adsbøll har vi startet ved roden for at kunne foretage hurtige og rigtige beslutninger om klima og økonomi. Vi har udarbejdet et nyt IKT-paradigme, som danner grundlag for alle deres samarbejder og fodrer værktøjet data om såvel klima som økonomi i projekterne, siger Martin Hauge.  

Ifølge entreprenøren peger datamodellen, hvor alle parter inddrages, også på et generelt behov i byggeriet.  

– Alle dele af byggeriet skal understøtte en bæredygtig udvikling, og alle involverede parter fra bygherre, arkitekter, ingeniører og entreprenører med videre vil skulle forholde sig til deres respektive roller i den udvikling, siger Henrik Koch

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Møbeludlejere henter 818 friske millioner
Tidligere smed og tillidsmand hjælper udsatte: "Hvis det er rigtig voldsomt, kommer politiet med"
Niels skiftede Indien ud med et plejecenter i Hadsund
Regionerne sætter ind mod brug af plejepersonale fra vikarbureauer
Ny regering kan være tæt på efter SF-exit
Turbulent udvikling afløser vækst i produktionen
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.094