23948sdkhjf

Regeringen vil have ensartet CO2-afgift for de fleste

Regeringen vil reducere CO2-udledningen med 3,7 millioner ton med CO2-afgift. Nogle firmaer får dog rabat

Regeringen foreslår, at der indføres en ensartet CO2-afgift, der skal få danske virksomheder til at mindske udledningen af drivhusgasser. Det er dog ikke alle virksomheder, der skal betale det samme.

Det fremgår af regeringens udspil, "Grøn skattereform", der bliver præsenteret tirsdag.

- Vi er allerede nået langt på den grønne dagsorden – vi har indgået over 50 grønne aftaler til over 90 milliarder kroner. Men vi er ikke færdige.

- Den ambitiøse CO2-afgift, som vi nu præsenterer, er derfor endnu et vigtigt skridt på vej mod indfrielsen af vores klimamål. Vi skal udfase gas og andre fossile brændsler og erstatte det med grøn energi, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i en medfølgende pressemeddelelse.

Ifølge regeringen vil udspillet mindske udledningen med 3,7 millioner ton CO2 frem mod 2030.

Det er omkring en tredjedel af de 9,4 millioner ton, der mangler for at nå målsætningen om at mindske Danmarks udledning med 70 procent inden det år.

Konkret vil regeringen indføre en CO2-afgift på 750 kroner per ton. Der vil dog blive givet en rabat, så prisen er 375 kroner per ton for de virksomheder, der allerede er omfattet af EU's kvotesystem.

Den ekspertgruppe, der har rådgivet regeringen, har peget på, at de fem største udledere i Danmark udleder over 40 procent af industriens CO2. Og her er der yderligere rabat i vente for flere.

Ifølge udspillet vil firmaer inden for "mineralogiske processer" få ekstra rabat, så afgiften kun lyder på 100 kroner. Det tæller blandt andre Aalborg Portland og Rockwool.

- Afgift for mineralogiske processer med videre hænger sammen med, at branchen er konkurrenceudsat, og at der derfor er risiko for udflytning til udlandet ved en stor afgiftsforhøjelse.

- Når branchen får en særlig afgift, er der naturligvis en forventning om, at der leveres reelle reduktioner til klimamålet i 2030, skriver regeringen.

For at hjælpe industrien til omstilling vil regeringen afsætte 7 milliarder kroner til at støtte investeringer i grøn energi.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094