23948sdkhjf

Rabat til cement og isolering i regeringens CO2-udspil

Regeringen har netop præsenteret udspillet "Grøn skattereform", der sigter mod at mindske udledningen med 3,7 mio. ton CO2 frem mod 2030.

I forslager foreslås en ensartet CO2-afgift, der skal få danske virksomheder til at mindske udledningen af drivhusgasser.

Det er dog ikke alle virksomheder, der skal betale det samme.

Regeringen foreslår på, at afgiften skal være 750 kr. pr. ton CO2 for de virksomheder, som ikke er omfattet af EU’s kvotehandelssystem og 375 kr. pr. ton CO2 for de virksomheder, som er omfattet af EU’s kvotehandelssystem. Sidstnævnte afgift kommer oveni kvoteprisen  på 750 kr. for at udlede ét ton CO2, så de berøret firmaer kan blive mødt af en afgift på op mod 1.125 kr.

I udspillet står firmaer inden for "mineralogiske processer", der dækker cement, tegl, metal og glas, til at få rabat, så afgiften kun lyder på 100 kr. oven i kvoteprisen på 750 kr. Det vil påvirke firmaer som Aalborg Portland og Rockwool.

Fra regeringen lyder begrunden bag denne særlige afgift til mineralogiske processer, at der er en forventning om, at branchen leverer reelle reduktioner til klimamålet i 2030. Det skal ses i lyset af, at branchen vurderes konkurrenceudsat med risiko for udflytning til udlandet ved en stor afgiftsforhøjelse.

- Danmark er ikke et foregangsland, hvis vi bare flytter udledningerne ud af Danmark, lyder det i en pressemeddelelse om udspillet.

7 støttemilliarder

Sammen med de ekstra udgifter er afsat 7 mia. kr. til blandt andet omstillingsstøtte, så de virksomheder, der har sværest ved den grønne omstilling, kan få hjælp. 

- Vi skal i fællesskab med dansk erhvervsliv finde de grønne løsninger. Og så er det vigtigt, at den grønne omstilling sker på en måde, hvor vi ikke skubber forurening og arbejdspladser ud af landet. Derfor skal vi støtte op om de virksomheder, hvor den grønne omstilling kan være lidt tungere at komme i gang med, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Derfor endte historisk atombunker i Rold Skov
Brændselsceller kan blive endnu større
De fræser brændselscelle-værktøjer med my-præcision
Jysk elementproducent mere end tredobler sit overskud
Hollandsk rådgiver vinder millionkontrakt på ny trafikmodel
Ingeniør: Ikke nok at frabede sig hop på fantribune i Parken
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.078