23948sdkhjf

Aalborg Portlands affaldsforbrænding går under klimaradaren

En række industrielle affaldsforbrændingsanlæg i Danmark er gået under radaren i den to år gamle politiske mission om øget genanvendelse og mindre forbrænding til gavn for klimaet.

Faktisk er Danmarks største importør af affald til forbrænding ikke et affaldsselskab, men derimod cementfabrikken Aalborg Portland, der må brænde 275.000 ton affald årligt, viser en aktindsigt til Ingeniøren.

Det gør på papiret fabrikken til Danmarks femtestørste affaldsforbrændingsanlæg. Aalborg Portland står samtidig for 30 pct. af den årlige affaldsimport til Danmark.

Import af affald til forbrænding skader Danmarks CO2-regnskab. I regeringens klimaplan fra 2020 hedder det, at »hvis Danmark skal være et grønt foregangsland (...) kan vi ikke fortsætte med at importere så meget affald,« og klima- og energiminister, Dan Jørgensen, (S) har kaldt importen »tudetosset«.

Alligevel har ministeren tidligere afvist, at et importforbud også vil gælde for eksempel Aalborg Portland, hvilket undrer Thomas Fruergaard Astrup, professor ved DTU Miljø:

- Når vi på den ene side vil mindske affaldsforbrænding i Danmark og stoppe import af affald til affaldsforbrændingsanlæg, så kan man godt sætte spørgsmålstegn ved, om politikken er helt konsistent, når man fortsat vil tillade import af tilsvarende affald til Aalborg Portland, siger han til Ingeniøren.

Til gengæld erstatter affaldsbrændslet store mængder kul og andre fossile energikilder på Aalborg Portland. Aktuelt anvender fabrikken årligt i omegnen af 205.000 ton affald som ‘alternativt brændsel’, og heraf importeres cirka 160.000 ton fra udlandet.

Aalborg Portland mener, at de får svært ved at forblive konkurrencedygtige, hvis de ikke må importere affald. Især bioaffald er nemlig både billigere og mere klimavenligt end fossile brændsler, lyder det fra virksomheden.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ny bog fortæller om historiske huse, byggemetoder og tidstypiske detaljer
Søndergaard forventer prispres og mere grøn omstilling
Stor nedriver følger kollegaer og halverer sit overskud
Møbeludlejere henter 818 friske millioner
Tidligere smed og tillidsmand hjælper udsatte: "Hvis det er rigtig voldsomt, kommer politiet med"
Niels skiftede Indien ud med et plejecenter i Hadsund
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.109