23948sdkhjf

Regering åbner for at forskelsbehandle på sundhedsydelser

Regeringen åbner for, at ukrainere kan få ringere adgang til sundhedsydelser end danskere, hvis systemet bliver presset. Det skriver Jyllands-Posten.

Ukrainere kan efter den nye særlov få midlertidigt ophold i Danmark og dertil også en gult sygesikringsbevis, som giver adgang og ret til samme sundhedsydelser som alle danskere.

Men i et lovforslag til en hastelov, som efter planen vedtages i denne uge, lægger regeringen op til, at sundhedsministeren får mulighed for at tilsidesætte patientrettigheder, hvis der er et for stort pres på sundhedsvæsenet i dele af landet.

Kun ukrainere vil blive ramt af reglerne og risikerer dermed en dårligere sundhedsbehandling. Dog ikke hvad angår behandling af akut og livstruende sygdom.

Regeringen har arbejdet med et scenarie om, at der kan komme omkring 100.000 ukrainere til Danmark som følge af Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Det kan øge presset på sundhedsvæsenet og gøre det svært at leve op til regler om ret til udvidet frit sygehusvalg samt at overholde tidskrav til eksempelvis sundhedspleje til mindre børn og tandpleje til nyankomne børn og unge, skriver Jyllands-Posten.

Også fødeområdet og behandling i psykiatri kan ifølge avisen blive påvirket.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) henviser til, at nogle sundhedstilbud har begrænset kapacitet.

- Så for at sikre, at vi ikke risikerer at komme i en situation, hvor kvaliteten i tilbuddene bliver sat under for stort pres, skaber vi nu rammerne for, at kommuner og regioner får mulighed for at tilrettelægge og organisere tilbuddene til fordrevne ukrainere fleksibelt, siger han i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Et bredt politisk flertal ventes at stemme for hasteloven.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Storcenter i Aarhus bløder fortsat butikker: Nu forlader stor detailkæde også stedet
Opråb fra ældreplejechefer: Besparelser har alvorlige konsekvenser for de ældre
Km-afgift: - Idiotisk at gøre det til et spørgsmål om prisen på en liter mælk
Coop kræver, at fødevareproducenter sænker priserne
Skibby: Hvor mange arbejdspladser forventes km-afgiften at koste?
Russisk spionskib gik verden rundt: Udstyret med Rockwool
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.344