23948sdkhjf

Stigende priser og forsyningsproblemer påvirker danske industrivirksomheder

I Danmarks Statistik konjunkturbarometer er en række virksomheder blevet spurgt om, i hvilken grad de påvirkes af tre aktuelle samfundsforhold; invasionen i Ukraine, stigende priser og forsyningsproblemer.

Resultaterne viser, at særligt industrien og byggeriet er påvirket af både stigende priser, men også af mangel og forsinkelser på levering af energi, råvarer og varer generelt.

Således svarer 64 procent af virksomhederne i industrien, at de enten er noget eller meget påvirket af udfordringer med forsyningen, mens 76 procent er noget eller meget påvirket af de stigende priser.

Mangel på materialer begrænser flere virksomheder

En stigende andel af virksomhederne melder i april måned, at mangel på materialer og/eller udstyr begrænser deres produktion.

For industrien stiger niveauet fra 43 procent i første kvartal til 65 procent i andet kvartal, mens byggeriet oplever en stigning fra 25 procent i marts til 38 procent i april.

Hvad angår mangel på arbejdskraft, fastholdes det høje niveau med andele på 43 procent for både industri og bygge og anlægsbranchen, mens andelen er 40 procent for serviceerhvervene.

Store forskelle i industriens investeringsforventninger

Med konjunkturbarometeret for april følger også tal for industriens investeringsforventninger, der blandt andet kommer med et opdateret bud på virksomhedernes forventninger til investeringsåret 2022.

Månedens tal viser både brancher, der opjusterer og brancher, der nedjusterer. For føde-, drikke- og tobaksvareindustrien er nettotallet faldet fra 44 ved seneste opgørelse i oktober til 2 i denne opgørelse.

Modsat ser det ud for elektronikindustrien og transportmiddelindustrien, hvor nettotallene stiger fra henholdsvis 9 og minus 15 til 40 og 33. Nettotallene angiver andelen af virksomheder, der forventer stigende investeringer i 2022 sammenlignet med 2021 fratrukket den andel, der forventer faldende investeringer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vildt-påkørsel: Hjemmeplejen i Thy redder Bambis mor
Virksomhed omdanner madaffald til grøn energi
Ny bog fortæller om historiske huse, byggemetoder og tidstypiske detaljer
Søndergaard forventer prispres og mere grøn omstilling
Stor nedriver følger kollegaer og halverer sit overskud
Møbeludlejere henter 818 friske millioner
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.109