23948sdkhjf

Ny bogføringslov: Farvel til papir og regneark, mester!

Mere end 100.000 mindre virksomheder har ikke et digitalt regnskabssystem

Fra 1. januar 2024 skal alle dine bilag digitaliseres, hvis du omsætter for over 300.000 kr. årligt, og virksomheden er organiseret som et anpartsselskab eller aktieselskab. Hvis virksomheden er personligt ejet, er det dog først fra 2026. Til den tid vil det være slut med papirkvitteringer og notaer, der bliver sat ind i ringbind, hvis bogføringsloven vedtages i den form, der aktuelt ligger på bordet.

Det vil betyde en omstilling for op mod hver tredje af Danmarks virksomheder. Over 100.000 af dem har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare opgaven. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Regnskabsprogrammer stiger i pris

Direktør Alessandro Justesen Leon, fra firmaet Billy, som leverer et regnskabsprogram af samme navn til 25.000 mindre erhvervsdrivende og selvstændige, har deltaget i høringen i forbindelse med bogføringsloven, hvor et af de langsigtede mål er øget automatisering.

LÆS OGSÅ: Se her mester - nu bliver du tvunget til at have et digitalt regnskabssystem

Han forklarer, at Erhvervsstyrelsen vil sikre, at virksomheder bogfører rettidigt og dokumenterer deres aktiviteter. Det skal gøre det sværere at snyde i skat, og de ca. 50-70.000 små virksomheder, der kun bruger papir eller regneark, skal nu ud og lede efter et bogføringsprogram, så de kan bogføre digitalt.

- Jeg anbefalet Erhvervsstyrelsen at modernisere deres systemer, ellers bliver det ikke en god oplevelse for de selvstændige, der risikerer at spilde tid med it-problemer, hvilket vil være i strid med hensigten om at lette arbejdet for alle, fremhæver han.

En trend i Europa

Bogføringsloven er del af en trend i Europa, hvor flere landes regeringer har stillet krav om digital indrapportering til det offentlige på forskellige måder

England har været et forbillede med deres “Making Tax Digital”-initiativ, hvor regeringen tog opgaven meget seriøst og lagde store ressourcer i at imødekomme brugernes behov

I Italien har man også stillet krav om at alt skal forbi det offentlige, men de har ikke moderniseret deres systemer tilstrækkeligt, så det har givet en del problemer

Kilde: Billy

Ifølge Alessandro Justesen Leon, så betyder bogføringsloven også, at regnskabstjenesterne i Danmark skal bruge tid på at udvikle løsninger, der opfylder kravene, og det kan betyde prisstigninger for kunderne.

- Det betyder, at vi er nødt til at ændre på vores prisstruktur, og konkurrenterne gør det formentlig også. Men vi beholder en gratis-model for de mindste selvstændige, siger Alessandro J. Leoni.

Mere automatisering

- Politisk ser man loven som en mulighed for at få systemer til at klare momsen automatisk for at reducere manuelt arbejde og løbende kunne følge med i indtægter og udgifter. Det offentlige har derfor allieret sig med branchen for at finde de bedste løsninger, siger Alessandro Justesen Leon.

Med loven gør det offentlige det til en pligt for bogføringssystemerne at integrere med infrastrukturen i det offentlige. Ifølge Alessandro Leoni har Billy i årevis arbejdet på at nærme sig en fuldautomatisering af processerne ved bogføring og årsregnskaber.

- Vi er allerede stort set klar, og via en licens har vi Finanstilsynets godkendelse til at få adgang til kundernes bankdata, og er integreret med det offentliges systemer på flere områder, siger Alessandro Justesen Leoni.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.109