23948sdkhjf

Efter millioninvestering: Nu kan limtræsproducent også presse briketter

Lilleheden omdanner savsmuld og træspåner til briketter og sender varmen videre til lokale fjernvarmeværker

Limtræsproducenten Lilleheden A/S i Hirtshals har netop investeret millioner i en ny og innovativ briketpresse, der omdanner overskudstræ fra produktionen af limtræsbjælker til bæredygtige og lagringsvenlige træbriketter.

Og den investering kan blandt andre Hirtshals Fjernvarme nu få glæde af. Når briketterne afbrændes hos Lilleheden, bliver varmen nemlig sendt direkte ud til de lokale fjernvarmekunder.

Hirtshals Fjernvarme indgik allerede I 2001 en forsyningsaftale med Lilleheden, der betyder, at varmeværket i dag aftager overskudsvarme fra trævirksomheden, som via en særlig tilkobling bliver sendt direkte ud i fjernvarmenettet.

Oprindeligt kom varmen fra afbrænding af træspåner, som Lilleheden havde i overskud fra produktionen af limtræsbjælker, men i vinterhalvåret er mængden af træspåner desværre begrænset. Med Lillehedens nye investering i en briketpresse har trævirksomheden nu gjort det muligt at omdanne spåner og savsmuld, så de kan opbevares året.

Lager til de kolde måneder

Og den løsninger er Børge Vinther, der er bestyrelsesformand i Hirtshals Fjernvarme, godt tilfreds med:

- En af udfordringerne ved at bruge træspåner som brændsel er, at de er modtagelige for fugt, meget uhåndterbare og derfor svære at opbevare til vinteren, hvor vores kunder fryser allermest. Men hos Lilleheden – som hos så mange andre producenter i byggebranchen – foregår den største produktion jo i sommerhalvåret, hvor vejret er godt, og vi derfor ikke har brug for særligt meget varme. Derfor glæder det os, at Lilleheden nu har investeret i en briketpresse, der gør det muligt at komprimere spåner, så de kan lagres og bruges i de kolde måneder. Det er både en bæredygtig tankegang og godt for vores kunder, fortæller Børge Vinther.

100 pct. selvforsynende

Ud over anskaffelsen af den nye briketpresse har Lilleheden også etableret en ny lagerhal til opbevaring af træbriketterne – en samlet investering på godt fire millioner kroner. Direktør hos Lilleheden, Christian Esbensen, betragter investeringen som et naturligt led i at gøre virksomheden, der i forvejen anvender træ fra FSC-certificerede skove, endnu mere bæredygtig og ser frem til næste kapitel i samarbejdet med Hirtshals Fjernvarme.

Træbriketter som et lokalt alternativ til flis og piller

Lilleheden har flere træspåner, end Hirtshals Fjernvarme har behov for. Allerede nu er Lilleheden derfor i dialog med flere lokale fjernvarmeværker i Vendsyssel, der kan være interesserede i at købe træbriketter til deres egne kedler. Det er især de værker, der i forvejen fyrrer med skovflis eller træpiller, som løsningen er interessant for.

- Det er vores opfattelse, at krigen i Ukraine også påvirker forsyningskæden af træpiller og skovflis. Med den nye briketpresse kan vi tilbyde de omkringliggende fjernvarmeværker et lokalt produceret alternativ i form af træbriketter, der passer i deres eksisterende kedler, og som ikke skal transporteres over lange afstande, forklarer direktør Christian Esbensen, Lilleheden.

- Førhen var vi nødt til at supplere vores træspåner med indkøbt skovflis i vintermånederne for at sikre nok varme til Hirtshals Fjernvarme. Nu bliver vi 100 pct. selvforsynende med brændsel, fordi vi kan omdanne og opbevare overskudstræet fra sommerens produktion. Det er godt for både miljøet, klimaet og økonomien, fortæller Christian Esbensen og fortsætter:

- Desuden slipper vi fremadrettet for at køre vores træspåner væk om sommeren, når der ikke er noget varmebehov hos fjernevarmekunderne. Hidtil har vi solgt spånerne til virksomheder, der omdanner dem til for eksempel træpiller eller dyrestrøelse. Med den nye briketpresse bliver vi endnu mere bæredygtige, fordi vi bruger vores trærester på den mest optimale måde og reducerer transportomkostningerne til bortkørsel.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11