23948sdkhjf

Plasturinal til kvinder er med i kapløb om årets nationale designpriser

Dan Hill Plast rotationsstøber kvindeurinalet, der er finalist i Danish Design Awards, der uddeles i morgen aften. Coloplast også nomineret

Når Danish Design Award uddeles i morgen den 9. juni bliver det med adskillige islæt af innovative designs fra plastens verden.

Blandt andet finder man - i kategorien "Gamechanger" - et kvindeurinal, der er rotationsstøbt hos Dan Hill Plast A/S (DHP).

Magasinet Plast besøgte Dan Hill Plast i 2020, hvor kvindeurinalet allerede dengang blev støbt i Hornsyld. Det er designet til, at kvinder kan forrette deres nødtørft i offentlige rum, blandt andet på festivaler, på lige fod med mænd. 

"Produktet er designet til nem tilgængelighed og privatliv. Lapee-konceptet er usædvanligt gennemtænkt i kontekstuel design og designtænkning. Det er en sand game-changer for især festivaler, men den har absolut et bredere potentiale i det offentlige rum, men også i flygtningelejre, for eksempel. Det kommer med et stærkt statement i en tid, der er moden til kønsdiskussioner og ligestilling," lyder det i indstillingen.

Det er designerne Gina Périer og Alexander Egebjerg, der står bag opfindelsen. 

Adm. direktør Hos Dan Hill Plast, Lars Bering, siger til Plast Forum, at han er stolt på designernes vegne.

- Jeg og hele DHP-teamet synes, at det er mega flot, at Gina og Alexander bliver nomineret for deres arbejde og ønsker dem alt muligt held og lykke, siger Lars Bering.

Digital stomipose

På listen over nominerede finder man i kategorien "Healthy Life" en digital stomipose fra Coloplast med navnet Heylo™  - et lækagemeldingssystem, der registrerer og giver personer med stomi besked om lækage via Heylo™-appen. 

"Med denne innovative sensoriske teknologi og digitale løsning adresserer produktet både fysiske og psykiske problemer, som mange mennesker, der lider af stomilækage, kan opleve. Det er imponerende, hvor mange størrelser produktet kommer i, hvilket viser, at teamet bag løsningen har en stor, subtil og nuanceret forståelse af brugernes behov. Så tydeligt som det kan være, er dette produkt gennemtænkt designet til at placere patientens fysiske og mentale behov i centrum. Virkelig en løsning, der muliggør en sund krop og sind," lyder det i nomineringen.

Danish Design Awards har indstillet flere andre produkter, der er støbt i plast i de forskellige kategorier.

Finalisternes designløsninger er vidt forskellige, men tilsammen giver de et billede af, hvad der rører sig inden for design netop nu, både i virksomhederne, på designuddannelserne og i samfundet generelt, mener formand for juryen Mikkel Jespersen, CEO og medstifter af 1508:

- I år afspejler finalisterne enkle og smukke løsninger på såvel hverdagsproblemer som udfordringer på global skala. Finalistløsningerne understreger, at design virkelig kan gøre en forskel - og det fortjener en fejring.

Godt design er lig med god forretning

Head of Design på Coloplast, Hans Falleboe, siger i podcasten ”Hvordan designer man produkter, som ingen ønsker sig?” at Coloplast her har designet et emne til kunder, som ingen i virkeligheden ville ønske eksisterede.

- Det stiller nogle ret store krav til den måde, vi skal designe produkterne på. For det skal passe ind i brugernes liv, og det skal helst ikke være noget, de skal bruge tid på. Det skal bare fungere, siger Hans Falleboe.

Han tror på, at godt design også er lig med god forretning.

- Da jeg startede som designer ude i det virkelige liv, kunne jeg mærke, at jeg manglede nogle ting. Når du starter, kan du enten gå i en teknisk retning, hvor du er nede i alle de tekniske detaljer og læner dig lidt op af ingeniøruddannelsen. Eller du kan gå markedsføringsvejen. Min profil er meget mere kommerciel end mange af mine kollegers, for jeg tror på, at godt design driver omsætning, siger Hans Fallebo.

Coloplast er baseret på opfindelsen af stomiposen, og er idag én af Danmarks største plastvirksomheder og en verdensomspændende succe.

Afsætningen af virksomhedens produkter vokser nu også i Asien og andre steder i verden.

- Vi er nået dertil med udviklingen af stomiprodukter, at brugerne ofte ikke selv længere kan sætte ord på, hvad der kan forbedres. Derfor undersøger vi i tæt samarbejde med brugerne vaner og oplevelser grundigt og udvikler nye designs på det grundlag. Det viser os veje til forbedrede brugeroplevelser, som er kernen i udviklingen af vores produkter, siger Hans Fallebo.

Der er design i alt

Ifølge Lise Thomsen, fagleder for Kreative Erhverv i DI, er den digitale stomialarm et fremragende eksempel på design, når det er bedst.

- Der kan være en tendens til at tro, at design altid er lig med møbler eller lamper. Men design er selvfølgelig langt mere end det. Design tilfører værdi til stort set alle produkter, som Coloplast eksemplet så fremragende beviser, siger Lise Thomsen.

Danish Design Awards 2022 indstiller i år 46 designløsninger i 12 kategorier. Du kan følge med i awardshowet, der løber af stablen torsdag den 9. juni kl. 16.30 her: Danish Design Award 2022 - Industriens Hus

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078