23948sdkhjf

LM Byg når anden milepæl i Nordhavn og er på vej mod den tredje

Når transformationen af Nordhavn, Københavns gamle industrihavn, er fuldkommen, vil der være bygget næsten 4.000.000 kvm boliger og erhvervsdomiciler, der til sammen skal rumme tæt på 80.000 beboere og medarbejdere.

For at sikre, at der hverken er for varmt eller for koldt i de mange nye kvadratmeter er LM Byg som hovedentreprenør i færd med at opbygge på projektet en helt ny energicentral for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor.

For nyligt kunne råhusproducenten fejre at have nået en vigtig milepæl i projektet, da etagedækket, der skal skille fjernvarme og fjernkøl på centralen, blev støbt.

– Arbejdet på Energicentralen i Sundkrogsgade skrider frem, og vi har nu nået to af vores planlagte mål på projektet. Den første milepæl nåede vi i slutningen af marts, hvor vi støbte et selvbærende terrændæk, der hviler på tværgående fundamentsøjler og isolerer bygningen, fortæller Per Semmling, adm. direktør i LM Byg, i en pressemeddelelse om projektet i Sundkrogsgade.

– I slutningen af maj nåede vi projektets anden milepæl, da vi støbte et 30 cm tykke kompositdæk - som er et etagedæk, der fungerer som tag for varmecentralen, der skal ligge i stuetagen og dæk for kølecentralen, der skal ligge på første sal. Den næste milepæl er støbningen af tagdækket, fortsætter han.

Byggeriet blev påbegyndt i 2021, og når Energicentralen står klar ved udgangen af 2022 skal varme og køleanlæg installeres. Indtil da leverer Hofor fjernkøling til området fra et midlertidigt anlæg.

Om Hofors Energicentral i Nordhavn

Byggeriet af Nordhavns nye energicentral i Nordhavn blev påbegyndt i 2021 og forventes færdigt i 2022.

LM Byg er hovedentreprenør på byggeprojektet og skal opføre 2.304 kvm central, derudover varme- og kølepumper også skal indeholde et transformerrum, tavlerum, lagerrum, WC og vareelevator. Når energicentralen står færdigt, vil den strække sig 14,5 meter op i luften og brede sig over 1.152 kvm i grundplan.

Energicentralen opføres primært med beton-sandwichelementer og bærende søjler i stueetagen, og en stålkonstruktion med lette sandwichelementer på 1. sal. Energicentralen ligger for enden af det grønne område, Kranparken. Derfor monteres der facadeklinker og skærmtegl i varme, brunlige nuancer. Nederst på facaden sættes der trælammeller op, som pyntes med et væld af planter. På den måde falder bygningen naturligt ind i de grønne omgivelser.

Når den er færdigbygget, vil Energicentralen forsyne de mange boliger og kontorer, der skyder op i Nordhavn med fjernvarme og fjernkøl. Derudover vil centralen også forsyne dele af Østerbro.

Energicentralen vil rumme hele tre slags forsyning. I kælderen etableres der en spildevandspumpe, stuetagen etableres fjernvarme og på 1. sal etableres fjernkøl. Varme- og kølesystemet vil indgå i en synergi, hvor overskydende varme og kulde cirkuleres rundt. Derudover vil energi fra vindmøller og solceller, samt havvand sikre en mere CO2-nedsat forsyning. De tre forsyninger placeres i samme bygning og på flere etager, for at spare på pladsen og give mere rum til det omkringliggende grønne områder.

I forbindelse med byggestarten lød Hofors prisestimat for bygningen inklusive varmepumper, kølemaskiner, havvandsindtag med mere forventes at ligge på 230-250 mio. kr. Tallet var dog usikkert, understregede forsyningsselskabet også.

Sætter nye standarder

Når den står færdigt, vil forsyningscentralen strække sig 14,5 meter op i luften og brede sig over 1.152 kvm i grundplan. Bygningen opføres primært med beton-sandwichelementer og bærende søjler i stueetagen, og en stålkonstruktion med lette sandwichelementer på 1. sal.

Energicentralen ligger for enden af det grønne område, Kranparken. Derfor monteres der facadeklinker og skærmtegl i varme, brunlige nuancer. Nederst på facaden sættes der trælammeller op, som pyntes med et væld af planter. På den måde falder bygningen naturligt ind i de grønne omgivelser.

Nordhavn har som byudviklingsområde fået DGNB platin takket være stort fokus på guldcertificerede byggerier, vedvarende energi, nye energiformer og optimal ressourceudnyttelse. Energicentralen i Nordhavn er vigtig for at nå den ambition, og rummer spildevandspumpe, fjernvarme og fjernkøl i én og samme bygning.

Centralens varmepumpe er Hofors hidtil største. Den skal forsyne kølepumpen med køleoverskud fra produktionen. Ligeledes vil kølepumpen forsyne varmepumpen med varmeoverskud fra sin egen produktion. Varmepumpen vil desuden producere fjernvarme med strøm fra vindmøller og solceller, samt det havvand, der flanker Nordhavn. Havvandet skal også hjælpe fjernkølepumpen, som også benytter højeffektive luftkøleaggregater. Sidst, men ikke mindst skal centralen også huse en spildevandspumpe.

lda

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094