23948sdkhjf

Digitalt byggefællesskab går i jorden sammen med Enemærke & Petersen

Området ved Hvalsø på Midtsjælland danner rammen om den bæredygtige landsby ’Fridlev’ med 42 familier og et nyt partnerskab mellem Enemærke & Petersen og den digitale medlemsplatform Almenr, der matcher mennesker, som vil bygge bæredygtige bofællesskaber.

– Vi har i mange år bygget via partnerskaber med kommuner og boligforeninger, så for os er det naturligt at tage skridtet videre. Via Almenr bliver det nu muligt for os at indgå i et partnerskab med slutbrugerne selv, siger Troels Aggersbo, der er adm. direktør i Enemærke & Petersen, i en pressemeddelelse om projektet og fortsætter:

– Vi kan sikre, at byggefællesskaberne kan arbejde med den bæredygtighed, de ønsker, og de har os som en garant, der kan sikre at tid, økonomi og kvalitet bliver overholdt i processen frem til de endelige byggerier står færdige.

Torsdag bliver første spadestik første spadestik til det nye bo- og byggefællesskab taget ved en festlig markering.

Henter inspiration i de norske fjelde

Husene i Fridlev skal bygges i naturlige, bæredygtige materialer både udvendigt og indvendigt. Facaderne bliver opført i varmebehandlet træ, isoleringen bliver åndbart af organisk fiber i moderne papir- eller træuld, og så gør solceller fælleshuse og belysning af fællesarealerne selvforsynende med strøm.

Fridlev er arkitektonisk inspireret af de norske fjeldlandsbyer Tún og har huse i mange farver i tre gårdklynger der ligger organisk ned over en stærkt skrånende grund med udsigt over Hvalsø og nationalparken Skjoldungernes Land.

Totalentreprenør Enemærke & Petersen opfører boligerne til de 42 husstande med Viggo Madsen som ingeniør og Loop Architects.

Matchmaking af bo- og byggefællesskaber

Almenr er inspireret af den tyske Baugruppe-bevægelse såvel som årtiers danske erfaringer med andelslandsbyer og brugerdreven udvikling tilsat digitale sociale redskaber og procesværktøjer.

Per Feldthaus, som er direktør i Almenr, betegner det som en tryg platform for byggefællesskaber, hvor slutbrugerne er med til at træffe beslutningerne.

– Når du bliver medlem af Almenr, bliver du og din familie matchet med ligesindede, der sammen med platformens arkitekter beskriver den fælles vision. Herefter etablerer medlemmerne et byggefællesskab, der sammen med Almenr trygt får finansiering og ejendomskøb på plads, siger Per Feldthaus i pressemeddelelsen.

– I selve byggefasen tager Almenr sammen med Enemærke & Petersen byggerisikoen, mens byggefællesskabet koncentrerer sig om alt det sjove med fælleshuse, bålsteder og delebiler, uddyber han.

Fridlevs kommende beboere er med egne ord ”en gruppe børnebander, singler og seje 50+ere”. De får hver deres arkitekttegnede ejerbolig og ud over fælleshuse og en eng og sø, har de i fællesskab besluttet, at de for eksempel skal dele værksteder, kæmpe drivhuse, langborde og får.

Indflytning i Fridlev ventes at ske i sommeren 2023.

lda

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Politikere har set sig sure på importeret affald - men er der et problem?
Mærsk melder ud efter store jordskælvsødelæggelser i vigtig havn
Carlsberg spinder guld på Rusland under salgsproces
Disse entreprenører sender flest penge i statskassen
Nu vil møbelproducent have sine stole retur
Typehusfirma kæmper for overlevelse
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.298