23948sdkhjf

DI og Tekniq bakker op om grøn skattereform og CO2-afgifter

Den grønne skattereform bliver modtaget med afdæmpet tilfredshed hos DI og Tekniq Arbejdsgiverne og decideret skuffelse hos SMVdanmark, som mener, at regningen sendes videre til de små virksomheder

Fredag er der blevet bundet sløjfe på flere grønne aftaler og ved middagstid præsenterede regeringen, samt SF, Radikale, Venstre og Konservative, en grøn skattereform, der blandt andet indeholder C02-afgifter til virksomheder. Aftalen skal senest være implementeret i 2030.

Aftalen bliver modtaget med afdæmpet tilfredshed hos Dansk Industri, som havde håbet, at virksomheder, der allerede betaler en kvotepris til EU, ikke også skulle betale CO2-afgift.

- Vi havde håbet på en aftale med mindre dobbeltskat. Aftalen kan svække nogle virksomheders konkurrencevilkår så alvorligt, at det bliver i andre lande og af andre virksomheder, varerne bliver produceret, hvor man ikke bekymrer sig lige så meget om CO2-udledningen, som danske virksomheder gør, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, DI.

Derfor er det vigtigt, at virksomhederne nu kan omstille sig til en grøn energikilde, mener DI, som har haft en lavere afgift på ledningsført biogas som et af organisationens hovedpunkter.

- Det er godt for den grønne omstilling, at flere virksomheder får mulighed for at betale en lavere afgift på CO2-neutral biogas. Med aftalen er der lagt spor ud til, at der både kommer billigere og mere biogas, som er afgørende for, at virksomhederne kan omstille sig, og derfor vil DI forfølge, at der både kommer mere gas og en lavere afgift i fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Sådan hæves prisen for CO2-udledning i 2030:

Socialdemokratiet, Venstre, SF, De Radikale og De Konservative har indgået en aftale om CO2-afgifter, der skal være fuldt implementeret i 2030.

Her er et overblik over hovedelementer i aftalen:

  • Der bliver tre afgiftsniveauer, hvor man skelner mellem virksomheder, som er med i EU's kvotehandelssystem (ETS), dem som ikke er - og så giver man særlig rabat til få virksomheder, som udleder rigtig meget CO2.
  • Virksomheder uden for EU-kvotesystemet: 750 kroner pr. ton CO2 i 2030.
  • Virksomheder med i EU-kvotesystemet: 375 kroner pr. ton CO2 i 2030.
  • Virksomheder, som bruger meget CO2-krævende mineralogiske processer, herunder Aalborg Portland: 125 ton pr. CO2.
  • CO2-prisen i ETS ventes i 2030 ifølge ekspertgruppen, som har udarbejdet forslag til modeller, at være på 750 kroner per ton CO2.
  • Det vil sige, at virksomheder, som også er omfattet af EU-kvoter, ventes at få udgifter på henholdsvis 1125 kroner pr. ton CO2 og 875 kroner pr. ton (de mineralogiske processer). Reelt kendes prisen dog ikke, da den er afhængig af markedet.
  • Cementproducenten Aalborg Portland er den danske virksomhed, der klart udleder mest CO2 i Danmark.
  • Aftalen indeholder en bundpris, der skal træde i stedet, hvis EU-kvoteprisen ikke bliver som ventet.
  • Det er aftalt at vurdere aftalen igen i 2023, 2026 og 2028.
  • Skattereformen om CO2-afgifterne vil følge aftalen reducere CO2-udledning med yderligere 4,3 millioner ton CO2 frem mod 2030.
  • Dermed leverer aftalen det største enkeltstående bidrag til Danmarks 2030-mål, siden klimaloven blev vedtaget af Folketinget i 2020.
  • Man mangler stadig at reducere 5,8 millioner ton CO2 for at nå 70 procents redaktionsmålet om otte år.

Kilder: Finansministeriet og Ritzau

Håbede på ensartede afgifter

Hos Tekniq Arbejdsgiverne er der opbakning til aftalen, selvom man helst havde set, at CO2-afgifterne havde været ens for alle virksomheder.

- Man har valgt en lidt anden model, end vi havde ønsket, da vi gerne have set ens vilkår for alle virksomheder. Men vi er glade for, at der har været fokus på virksomhedernes samlede skattetryk, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør for Tekniq Arbejdsgiverne og uddyber:

- Vi er bekymrede for, at hensynet til særlige virksomheder kan føre til et kapløb mod laveste fællesnævner. En dansk CO2-afgift vil være blandt de første i verden af sin slags, og det må forventes, at de bagvedliggende principper for den i et vist omfang vil blive kopieret af andre lande. Derfor risikerer vi, at der ikke for alvor bliver taget fat om nældens rod.

SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kalder aftalen for "skuffende" og mener, at "regningen bliver tørret af på små virksomheder".

- Den grønne omstilling kører helt af sporet, når man bliver så forhippet på omstillingsstøtte til de største forurenere, at det bliver på bekostning af de små og mellemstore virksomheder som trods alt udgør 99 pct. af alle virksomheder i Danmark. Og politikken er helt på afveje, når man af nostalgiske årsager giver kunstigt åndedræt til store, ineffektive klimasyndere, selvom det koster flere arbejdspladser andre steder i økonomien, end det redder. Selvfølgeligt skal man tage højde for lækage og sikre en grøn omstilling, men det er ikke i orden at glemme effekten på alle de virksomheder, vi ikke kan navnet på, siger Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094