23948sdkhjf

Nyt PtX-anlæg i Esbjerg skal levere energi til skibe i havnen

European Energys planer om et nyt PtX-anlæg ved Esbjerg er kommet et skridt nærmere. Det sker efter, at Plan & Byudviklingsudvalget i Esbjerg Kommune har godkendt en lokalplan, som har været ude i høring i fire uger.

Og nu kan European Energy gå videre med planerne om PtX-anlægget på Mådevej. Her skal strøm fra forsøgsmøller omdannes til brint, som skibe i havnen skal bruge i stedet for diesel.

Anlægget kommer til at ligge nord for de fire forsøgsvindmøller i området mellem Esbjerg Havn, Esbjerg Affaldshåndtering og Deponi Syd.

- Det her er endnu et konkret eksempel på den grønne vej, vi går i Esbjerg Kommune, hvor vi arbejder målrettet på at kunne udnytte den forventede ekstra vindmøllestrøm i elnettet. Derfor skal vi også være fremsynede i udviklingen af erhvervsområder, så det er attraktivt at slå sig ned her for de virksomheder, der kan omdanne el til andre produkter, som kan hjælpe os i omstillingen af vores samfund, siger formanden for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn i en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune.

Mobilt anlæg med brændselsceller

Netop to af forsøgsvindmøllerne i Måde er omdrejningspunktet for European Energys nye PtX-anlæg, for det er strøm herfra, der skal omdannes til brint, som kan drive et mobilt anlæg med brændselsceller, som skal lave strøm.

En stor del af produktionen bliver derfor aftaget af Esbjerg Havn, hvor skibene kan koble sig til anlægget, så de ikke forurener, når de ligger i havnen. Løsningen spiller godt sammen med Esbjerg Havns bæredygtige ambitioner.

- Vi har klare planer for, hvordan og hvornår vi skal sikre en carbonneutral havn, og med tilgangen til brint tager vi et kæmpe skridt i den grønne retning, siger Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn.

Teste fremtidens PtX-anlæg

Også hos European Energy er de glade for, at lokalplanen nu er på plads, så firmaet kan tage de næste skridt i etableringen af PtX-anlægget.

- Vi er utrolig glade for dette vigtige skridt til etablering af vores første PtX-anlæg. Anlægget i Esbjerg skal bl.a. teste fremtidens PtX-anlæg og give værdifuld viden om produktionsoptimering og sektorkobling til gavn for den grønne omstilling, siger Rene Alcaraz Frederiksen, der er ansvarlig for projektet hos European Energy.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Rockwools salg i Rusland styrtdykker: "Hvis vi skal trække os ud, så gør vi det"
Udviklingsplan for Gedser Havn er klar – nu skal den realiseres skridt for skridt
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Producent af naturgasfri løsninger får initiativpris
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.078