23948sdkhjf

Fjernvarme til 1300 husstande: Tvis og Everfuel udvider PtX-aftale i Fredericia

Tvis og Everfuel, som også er partnere i Trekantområdets PtX-samarbejde, Triangle Energy Alliance, indgår endnu en varmeaftale fra elektrolyse-anlægget i Fredericia.

Everfuel investerer i en 4,5 MW varmepumpe, som skal køle støtteprocesserne til brintproduktionen, og den vil samtidigt producere store mængder overskudsvarme, som Tvis kan bruge i fjernvarmenettet.

Tvis og Everfuel indgik allerede i december sidste år en aftale om at aftage varme fra otte elektrolyseenheder, der kan levere varme op til 80 grader, og mængden til Tvis svarer til forbruget i 500-600 husstande om året.

Værdifulde erfaringer

Den nye aftale øger aftaget til cirka det tredobbelte, da varmemængden svarer til omtrent 1300 husstandes årlige forbrug.

- Det giver os både værdifulde erfaringer om varmepotentialet fra PtX-teknologi, men det effektiviserer også brintanlæggets driftstid og udnytter værdifulde energimængder, som alligevel er til rådighed og ellers ville forsvinde op i den blå luft. Vi skriver faktisk historie ikke kun i Tvis men også i fjernvarmeverdenen ved at udnytte overskudsvarme fra brintproduktion og er med til at sikre et endnu mere stabilt fjernvarmesystem på den korte og lange bane, siger Lars Schmidt, bestyrelsesformand i Tvis.

Tvis etablerer en 1200 meter lang transmissionsledning hen til Everfuels 20 MW elektrolyse-anlæg, som skal stå produktionsklart sidst i 2022 og er en del af HySynergy-projektet sammen med lokale partnere.

Overskud bliver til ressource

Med den nye aftale understøtter Tvis den fortsatte leverance af overskudsvarme til fjernvarmenettet til ni fjernvarmeselskaber i fire kommuner.

Og Everfuel er sikret afsætning af overskudsvarme fra varmepumpen, hvor alternativet er at bortkøle varmen uden at udnytte den.

- Varmepumpen fungerer som kølemaskine til alt ”udenomsudstyret” og er med til at sikre det, man kalder ”balance of plant”. Varmepumpen leverer ned til 25 grader koldt kølevand til de to hovedkompressorer, de fire ensrettere, de to deoxo-enheder, iltkøleren og skrubberen, og varmepumpesystemet er købt hos vores projektpartner AEA, som også er en del af HySynergy-samarbejdet. Varmepumpens køling er derfor helt kritisk for fabrikkens drift, siger Jacob Krogsgaard, administrerende direktør, Everfuel.

I varmepumpen bruges energien fra det opvarmede kølevand til at varme Tvis’ fjernvarmereturvand fra 40 grader til 80 grader og bidrager dermed med 4,5 MW varmeeffekt fordelt på tre kompressorenheder.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fødeplan sender 60 millioner til udvidelse af fødeafdeling
Biogas-direktør efter milliardhandel: Vi fortsætter som om intet er hændt
Vild Lamborghini allerede udsolgt i Danmark: Her er mærkets første terrængående sportsvogn
Københavnsk møbeltrio er gået konkurs
Esbjerg tilbyder SOSU-uddannelse med løn - og mange tager imod tilbuddet
Regionerne sætter ind mod brug af plejepersonale fra vikarbureauer
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.125