23948sdkhjf

Tømrermester: Grådige banker gør os til grin for vores egne penge

- Det føles jo lidt som at blive straffet fordi man som selvstændig erhvervsdrivende tjener penge og sætter dem i banken, siger Martin Mortensen, som ejer Viggo Pedersen & Søn A/S Byggeentreprise i Rødovre

Selvom flere banker så småt lufter muligheden for at afskaffe de negative renter på indestående over et vist beløb, så hagler kritikken stadig ned over bankerne. Især mange små og mellemstore virksomheder føler, at de er til grin for deres egne penge, når de skal betale renter til banken for at have deres egne penge stående på for eksempel en drifts- eller erhvervskonto.

Tømrermester og adm. direktør Martin Mortensen, som ejer Viggo Pedersen & Søn A/S Byggeentreprise i Rødovre, er én af de virksomhedsejere, som mener, at bankerne er mere end grådige, når de udover diverse gebyrer også opkræver negative renter af de penge, som virksomheden har i banken:

- Det føles jo lidt som at blive straffet fordi man som selvstændig erhvervsdrivende tjener penge og sætter dem i banken, siger han og tilføjer, at han skam jævnligt lufter sin utilfredshed og forsøger at presse sin bank til at opgive de negative renter.

- Men, banken er ikke til hverken at hugge eller stikke i. Også selvom jeg fortæller dem, at de jo samtidig med, at de opkræver renter af mig af mine egne penge, låner de samme penge ud til andre – mod renter. Så føler man sig jo både til grin og magtesløs, siger Martin Mortensen. Han tilføjer, at de negative renter samtidig er med til, i et eller andet omfang, at udhule virksomhedens lønsomhed.

- De negative renter er i hvert fald en udgift, som jeg eller virksomheden ikke får noget som helst til gengæld for, understreger han.

I den kategori hører lige nu også virksomhedens kassekredit.

- Vi har en kassekredit, som vi ikke bruger – og det har vi, fordi vi ved, at hvis det bliver dårligere tider, så vil banken måske slet ikke give os en kassekredit. Derfor har vi altså også en kassekredit i gode tider. Men det koster os altså at have, selvom vi ikke bruge dem, påpeger Martin Mortensen

Han undrer sig også over, at bankerne tilsyneladende er helt enige om at opkræve negative renter – og stort set bruger den samme procentsats og den samme beløbsgrænse.

- Et eller andet sted, så må bankerne, som er private virksomheder, også blive drevet forskelligt. Det afspejler sig jo blandt andet i forhold til forrentning af penge, når der er positiv rente. Men, når det handler om negative renter, så er satsen altså den samme, konstaterer Martin Mortensen

Voldsomme beløb

Det er i øvrigt ikke småpenge, de danske erhvervskunder spytter i bankernes kasse. I årets første tre måneder har virksomhederne betalt 780 mio. kr. i negative renter blot for at have penge stående klar til lønudbetalinger, køb af materialer og hvad der ellers skal til for at holde forretningen i gang.

I alt har virksomhederne betalt 5,4 mia. kr. i negative renter siden 2019.

Det fremgår af en analyse fra SMVdanmark.

Og selv om renterne er på vej op, så holder bankerne altså stadig fast i minusrenter for erhvervskunder.

- Negative renter føles som en uretfærdighed ude i de mindre virksomheder. I dag har bankerne næsten ingen udgifter til at placere deres udlånsoverskud, og det bør komme kunderne til gode. Alle virksomheder har jo behov for en vis mængde likviditet til at betale regningerne, så det er en simpel nødvendighed, de ikke bør straffes for, siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, som opfordrer bankerne til hurtigt at justere deres renter.

Kasper Munk Rasmussen medgiver, at virksomhederne selv har et ansvar for at forhandle renten og eventuelt skifte bank.

- Men det er bemærkelsesværdigt, at de negative renter bredt set endnu ikke har ændret sig nævneværdigt. Jeg har en klar forventning om, at det sker, når Nationalbanken hæver den rente, bankerne kan få for deres indestående i Nationalbanken, hvilket ECB, Den Europæiske Centralbank, formentlig gør efter sommerferien, siger han.

Hvorfor er der negativ rente?

Grunden til at der er negativ rente, er fordi der bliver sparet mere op, end der bliver investeret. Når danskerne holder på pengene i stedet for at investere dem, ender der med at være for mange penge i Nationalbanken. Nationalbanken har til opgave at få pengene ud og arbejde, hvorfor de gør det mindre attraktivt at have pengene stående, ved at opkræve betaling for at opbevare pengene – altså negativ rente. Denne omkostning har bankerne tidligere påtaget sig, men da de negative renter ser ud til at fortsætte, vælger flere banker at opkræve en del af denne omkostning hos kunder, som har særlig meget opsparing.

Kilde: mybanker.dk

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094