23948sdkhjf

Stop for rutine-flaring på Nordsøen

Det skal være slut med at brænde gas af på boreplatforme i Nordsøen, medmindre det er helt nødvendigt.

Regeringen vil derfor indføre et forbud mod rutine-afbrænding af gas for at mindske unødig udledning af metan - forbuddet skal træde i kraft 1. juli 2023.

Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

I dag skal olie- og gasselskaber sikre, at efterforskning og indvinding af olie og gas skal finde sted på en forsvarlig og hensigtsmæssig måde, således at spild af råstoffer undgås. Dette præciseres nu, så det bliver tydeligt, at rutine-flaring ikke er tilladt.

- Klimakrisen kræver handling på alle fronter, og vi har som nogle af de første i verden sat en slutdato på udvinding af olie og gas. Men vi skal også sikre, at produktionen foregår så effektivt som mulig, mens den stadig foregår, og derfor kommer vi med dette forbud mod rutine-afbrænding af gas, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Stop for flaring

  • Et forbud mod rutine-flaring skal træde i kraft 1. juli 2023
  • Lovforslaget fremsættes i næste lovsamling
  • Siden 2006 er udledninger fra flaring generelt halveret på danske platforme

Kilde: Klima-, Energi og Forsyningsministeriet

Flaring tilladt i særlige tilfælde

Flaring vil fortsat være tilladt i helt særlige tilfælde for at opretholde sikkerheden på platformene, eller hvor andre driftsmæssige forhold nødvendiggør afbrænding i en kort periode. Det kan for eksempel være for at undgå for højt tryk i et anlæg på en platform, som kan føre til brud på rør og tanke og dermed et eventuelt ukontrolleret gasudslip, der i værste tilfælde kan antændes og eksplodere.

Danmark har allerede tilsluttet sig Verdensbankens Zero Flaring by 2030-initiativ og går nu også med i et nyt initiativ kaldet ”Global Methane Pledge Energy Pathway” med USA og EU i spidsen.

EU også på vej med et forbud

Formålet er at accelerere stop af rutine-flaring globalt og reducere metan-udledninger fra olie- og gassektoren generelt. Danmark er sammen med Norge allerede blandt de lande, som udleder mindst metan i forbindelse med olie- og gasproduktion.

EU er også på vej med et forbud mod rutine-flaring, og de danske regler bliver i nødvendigt omfang tilpasset den kommende forordning, når den er forhandlet på plads.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093