23948sdkhjf

Jysk Energi vil sikre sig lokalt medejerskab til den grønne omstilling

Vindmøller, biogas og solcelleanlæg har det tilfælles, at ingen ønsker dem etableret i egen baghave, samtidig med at de fleste gerne vil udbygge den vedvarende energi. Den gordiske knude har Jysk Energi sat sig for at løse, og den forbrugerejede energikoncern med hovedsæde i Holstebro har derfor lanceret en model for medejerskab.

Det oplyser Jysk Energi i en pressemeddelelse.

I den vestjyske by Høvsøre har beboerne taget positivt imod etableringen af en solcellepark, og projektet er behandlet på borgermøder, byrådsmøder og i lokalplaner uden én eneste klage.

Borgerne får del af overskuddet

Fundamentet for den lokale opbakning er en langsigtet investeringsstrategi med en stor grad af borgerinddragelse og lokalt medejerskab, der sikrer de lokale borgere op til 50 procent af overskuddet.

- Vi tror på, at vi kan være med til at fremme den grønne omstilling ved at involvere den lokale befolkning og give de mennesker, der skal leve med et vedvarende energianlæg mulighed for at få medejerskab, siger Lars Naur, direktør i Jysk Energi.

Jysk Energis medejerskabsmodel

Jysk Energi:

  • Sørger for jordaftaler, lokalplaner og etablering
  • Sikre en høj grad af borgerinddragelse i planlægningsfasen
  • Binder sig til at være en del af projektet i 30 år
  • Binder sig til at oprette miljøpuljer til lokalområdet
  • Udbyder op til 50 procent af projektet som anparter til lokale borgere
  • Først har naboer til projektet fortegningsret (4,5 km). Dernæst udbydes resten af anparterne til borgere i den kommune, hvor projektet opføres.
  • Anparterne udbydes til kostpris. Borgerne betaler derfor nøjagtigt samme pris som Jysk Energi og høster nøjagtigt samme potentielle overskud.

Kilde: Jysk Energi

Jysk Energi har valgt at bygge solcelleparkerne for at eje dem sammen med lokalbefolkningen i mange år fremover og har afsat en milliard til etableringen af nye solcelleparker.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094