23948sdkhjf

Ikonisk stol fylder 75 og fejres med flettet sæde i søgræs

Børge Mogensens J39 er populær som aldrig før og er for længst blevet ikke bare blevet et dansk, men et internationalt ikon,

Børge Mogensens ikoniske J39 fylder 75 år og har nu i mere end syv årtier vundet hjerterne hos designentusiaster over hele verden.

Det markerer Fredericia Furniture med en udgave med sæde i flettet, bæredygtigt søgræs, ligesom på den originale udgave fra 1947, som Børge Mogensen selv havde stående i stuen.

Det skriver Fredericia Furniture i en pressemeddelelse.

J39 er fremstilles af FSC-certificeret eg, bøg eller valnød og normalt med flettet sæde i papirgarn, men i anledningen af 75 års jubilæeet produceres den altså nu også i en version med sæde i flettet søgræs, som den originale fra 1947.

Søgræs vokser hurtigt og bliver op til 160 centimeter højt. Det kræver ikke den samme forarbejdning som papir og kan høstes to gang på en sæson. Det søgræs, som Fredericia Furniture bruger, produceres af certificerede landmænd i Kina. Søgræs er nemt at dyrke og fungerer samtidig som levested for en lang række dyrearter.

J39 er populær som aldrig før og er for længst blevet ikke bare blevet et dansk, men et internationalt ikon, man finder på restauranter, uddannelsesinstitutioner og i private hjem fra Madrid, London og Paris til Stockholm, København, New York og Melbourne. J39 har med andre ord i en menneskealder omfavnet hele verden med sin enkle skønhed og uformelle formsprog, der passer ind i alle kulturer til alle tider.

Den unge pionér

Som helt ung i 1941 tog Børge Mogensen afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Møbelskole, der blev ledet af Kaare Klint. Klint betragtes som faderen af Danish Design, og Børge var efter sigende en af Klints allerbedste elever og var måske den designer, der kom tættest på at være den store mesters arvtager.

Hvor Kaare Klint var fokuseret på at gøre op med fortidens pyntesyge og havde en meget pragmatisk, stringent og matematisk tilgang til møbeldesign, så havde Børge Mogensen også en demokratisk mission. Han tog et opgør med de danske snedkermøbler. Han ville producere godt og solidt design til alle som kunne holde gennem generationer.

Børge Mogensen blev derfor en af de pionerer, der skabte fundamentet for begrebet Danish Design. I dag står hans enkle og funktionelle møbler, der kunne berige hverdagslivet - både i hjemmet og det offentlige rum stadig i butikker over hele verden.

J39 var en videreudvikling af Kaare Klints Kirkestol, som han skabte til Bethlehemkirken i København i 1936. Og med Børge Mogensens fortolkning fik verden en stol, der havde en langt bedre komfort end Kirkestolen og trods den tydelige inspiration fra de amerikanske shakere formåede at være sin helt egen, fremhæver Fredericia Furniture.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling
Aftaler om tre nye brintanlæg og infrastruktur skal realisere Finlands fremtidige brintøkonomi
ITD beder transportministeren tage affære: Det er ren chikane
Vismænd: Choktal for km-afgift og sukkerknald til diesel
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079