23948sdkhjf

Renovering af Nationalbanken vokser til næsten 2 mia. kr.

En årelang renovering, restaurering og modernisering af Danmarks Nationalbanks historiske og fredede bygning i Københavns centrum står for døren.

Og nu ser det ud til at blive en markant dyrere omgang, end tidligere ventet, skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse, hvor det blandt andet konstateres:

”Som andre bygherrer har Nationalbanken mærket de prisstigninger, der er sket i forlængelse af globale forstyrrelser af energiforsyning, produktion og handel.”

Nationalbankens totalrådgiver har i foråret revideret anlægsoverslaget fra oktober 2020, som dengang lød på 1,5 mia. kr.

Det reviderede overslag lyder på 1,9 mia. kr.

Stigningen skyldes ifølge Nationalbanken primært ”almindelig indeksering, stigende priser på specifikke materialer og energi, ændret risikoprofil samt større omfang på miljøsanering grundet ny lovgivning.”

Og prisen kan stadig ændres sig, lyder det også:

”En række aktiviteter i efteråret ventes at kunne påvirke overslaget og reducere usikkerheden, så det i begyndelsen af 2023 er muligt at komme med et justeret revideret anlægsoverslag. Derefter kan der udarbejdes et budget for hele projektet.”

Skader på marmorpladerne

Den ikoniske bygning, der huser Nationalbanken, er tegnet af arkitekten Arne Jacobsen og opført i årene 1965-1978. I 2009 blev bygningen fredet af Slots- og Kulturstyrelsen på grund af dens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

Bygningen er så medtaget, at den står overfor det største og mest komplekse byggeprojekt siden bygningens tilblivelse. Projektet er dog nødvendigt for at forlænge bygningens levetid. Samtidig skal indretningen gøres mere tidssvarende og fleksibel, så den lever op til de krav, der stilles til en moderne arbejdsplads.

Undersøgelser har vist, at flere materialer og installationer har udstået deres levetid, og andre dele trænger til en udskiftning. Det er særligt skader på de marmorplader, der beklæder bankens ydre og indre, ødelagte ruder og vinduesfuger, der indeholder det sundhedsskadelige stof PCB, der kalder på en kærlig hånd. Og så skal brandsikkerheden, bygningens indretning og indeklimaet forbedres.

Valgte rådgiver i december

Sweco blev – som tidligere beskrevet i Licitationen - Byggeriets Dagblad – i december sidste år valgt som vinder af det første af to byggelederudbud.

Opgaven, som rådgiverfirmaet skal løse, betegnes ”byggeleder 1”, og er en strategisk opgave med ledelse af første delprojekt, som er opdriftssikring samt byggeledelse på noget af det forberedende arbejde, der også indgår i opgaven.

Sweco får således til opgave i samarbejde med totalrådgiveren at planlægge, hvornår i den årelange proces de forskellige entreprenører på banen. Hvor tidligt det giver mening på et fredet byggeri at inddrage de forskellige udførelseskompetencer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095