23948sdkhjf

Mere gods og flere krydstogter sikrer vækst hos Aarhus Havn

2021 var travlt, men nu er der rapporteret endnu mere vækst på havnen i Aarhus

Det går rask derud af for Aarhus Havn. 

Sidste år var et travlt år for foretagenet, men der er løbet endnu stærkere i første halvår af 2022, viser en ny opgørelse fra havnen.

Havnen håndteret knap 5,3 millioner ton gods i perioden, hvilket er 7,5 procent mere end sidste år. 

Men på grund af de usikkerheder, der er i den globale økonomi lige nu, forventer vi dog, at udviklingen bliver mere flad i resten af året Thomas Haber Borch, administrerende direktør, Aarhus Havn

Containerhåndteringen er et af de store forretningsområder på Aarhus Havn, og antallet af containere er da også steget i første halvår 2022. 

Hele 361.545 teus (Twenty-foot Equivalent Units) har været igennem havnen, og det er en vækst på 1,67 procentpoint sammenlignet med de første seks måneder af 2021.

Og det er selvsagt en glad direktør, der kan lægge tallene frem. Men der er også en tro på, at festen ikke nødvendigvis fortsætter. 

- Den flotte fremgang viser, at Aarhus Havn har en stærk markedsposition, som mange virksomheder vælger at bruge til både import og eksport. Det er vi selvfølgelig glade for (...) Men på grund af de usikkerheder, der er i den globale økonomi lige nu, forventer vi dog, at udviklingen bliver mere flad i resten af året, forklarer CEO Thomas Haber Borch.

Pladsproblemer måske på vej

Med de stigende godsmængder og flere nye aktører på vej til Aarhus Havn er rammerne på havnen mere trange i år end for blot et år siden. Flere af de store logistikoperatører ønsker mere areal på havnen i Aarhus, men det er stadig mere vanskeligt at imødekomme.

- Vi har tidligere i år lavet en ny aftale med Royal Arctic Line, der øger antallet af containere med 5-10 procent. Og med både eksisterende og nye kunder, der skal bruge plads, begynder vores kapacitet at være fyldt godt op. Samtidig har vi generelt godset liggende i længere perioder end tidligere på grund af de logistikforandringer, der er skabt i kølvandet på Corona, og det kræver også ekstra plads, siger havnedirektøren.

Han håber, at Aarhus Havns kapacitet kan udvides til at matche kundernes efterspørgsel i de kommende år, fordi det er vigtigt både for erhvervslivets og for Østjyllands udvikling, at havnen fortsætter fremgangen.

Madolie, krydstogter og byggematerialer

Udover væksten på containerområdet er det blandt andet vegetabilske olier, korn og biobrændsler, der er med til at øge væksten. Samtidig har markant flere byggematerialer også fundet vejen forbi Aarhus Havn - for eksempel er der brugt store mængder granitskærver til jernbanestrækninger hidtil i år.

Første halvår af 2022 har også budt på betydelig vækst i antallet af krydstogtskibe, der anløber Aarhus Havn. Stigningen skyldes dels genåbningen efter Corona-pandemien, dels at Aarhus i år bliver valgt til af flere krydstogtrederier, som på grund af krigen i Ukraine ikke kan anløbe i Østeuropa.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095