23948sdkhjf

Her kan skoleelever både høvle, save og bakke med trailer

Håndværkerfestival for 7.-10. klasse elever, hvor de kan møde nogle af de opgaver, som faglærte håndværkere møder i det daglige

Hvem vil ikke kunne skabe et møbel med sine hænder? Hvem vil ikke lære at stable champagneglas og hælde fra toppen? Eller køre lastbil og styre en kran via simulator? Eller være den, der tænder flammen, når kokken flamberer?

Alt dette og meget mere er muligt, når 1.300 udskolingselever fra Middelfart og omegn i de tre første dage i september selv prøver kræfter med nogle af de opgaver, som faglærte håndværkere møder i deres dagligdag. Det sker på en håndværkerfestival som har fået navne Craftsfestivalen.

Selvom festivalen lægger op til højt humør, så kan baggrunden for initiativet godt være lidt dyster. For der kommer til at mangle mange dygtige, faglærte hænder i fremtiden.

Derfor er Middelfart Kommune, Brobygning Middelfart og Tietgenfonden gået sammen om brobygningsprojektet ”The Future is Handmade.” Ambitionen er at sætte spot på nogle af de oversete muligheder, der er ved at lære et håndværk fra bunden.

Mødrene holder igen

- Mange elever vælger gymnasiet ligesom de fleste af deres venner. Det er den nemme løsning og for mange reelt et ikke-valg, siger direktør Lene Lawaetz fra Brobygning Middelfart, i en pressemeddelelse.

- Men eleverne er måske heller ikke blevet præsenteret for erhvervsuddannelserne, fordi lærere og til dels UU-vejledere har mere fokus på gymnasierne, som de selv er rundet af, vurderer hun

- Fra undersøgelser ved vi desuden, at forældrene og særligt mødrene, holder igen overfor erhvervsuddannelserne, siger Lene Lawaetz.

På festivalen stiller en lang række lokale virksomheder op med egne lærlinge, som lader eleverne prøve nogle af udfordringerne i praksis. For eksempel hvordan man bakker med en trailer.

Craftfestivalen

Craftfestivalen er et tilbud til alle 7. - 10. klasser i Middelfart Kommune og deres forældre. På festivalen sættes fokus på håndens arbejde og på det gode håndværk.

Festivalen bliver afholdt på Lillebæltværftet 1.-3. september, hvor den mere end 100 år gamle bådbyggertradition stadig dyrkes og formidles. 

- I andre aktiviteter med fokus på håndværk er eleverne ofte tilskuere til, hvordan andre er dygtige til deres fag. Men hér får de mulighed for at prøve selv og mærke begejstringen, siger Lene Lawaetz.

Samarbejdet med lokale virksomheder er en hjørnesten i projektet, og eksempelvis har hovedparten af Middelfarts 10 konferencecentre har meldt sig under fanerne. I alt har festivalen tilmelding fra foreløbig 30 virksomheder.

- Det er klart, at virksomhederne skal ville dette hér. Det er dem, der mangler arbejdskraft og lærlinge i dagligdagen, så de skal virkelig charmere de unge, siger Lene Lawaetz.

Skal begejstres

For Tietgenfonden er det vigtigt, at eleverne får mulighed for at gøre deres egne erfaringer.

- Det er vigtigt at høre de unges egen stemme. Vi skal ikke fortælle dem, hvad de skal og ikke skal. Men vi kan lade dem afprøve nogle muligheder, så de selv kan mærke efter og træffe deres egne valg sammen med deres forældre, siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør for Tietgenfonden. Han understreger at fonden gerne støtter projekter, der viser erhvervsuddannelsernes mangfoldighed.

Projektet indebærer også et tæt samarbejde med udskolingslærere og UU-vejledere. Og på tredjedagen - lørdag den 3. september - inviteres elever og forældre til festivalen, så de sammen kan afprøve mulighederne i praksis og blive begejstret.

Det er hensigten, at Craftfestivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed foreløbig de kommende tre år.

Tietgenfonden

Tietgenfonden har et almennyttigt og samfundsgavnligt formål, herunder at fremme dansk erhvervsliv. Fonden uddeler ca. 20 mio. kr. hvert år til almennyttige projekter, der fremmer virkelyst og vækst.

En ny stort anlagt og årligt tilbagevendende tre-dages craft-festival er først med at lade udskolingselever afprøve håndværksfag i praksis.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.111