23948sdkhjf

Skovfolk og maskinførere dystede – debutant løb med sejren

DM i udkørsel af træ blev, højst overraskende, vundet af DM-debutanten Jakob Møllenberg

Selvom Langesømessen i høj grad handler om juletræer og pyntegrønt, og foregår i skoven, så handler messen, som blev afviklet i weekenden, også om at vise besøgende, at der er brug for folk til at arbejde i skoven. Og her giver konkurrencerne ”Skills for skovbrugselever” og ”DM i udkørsel af træ” et godt billede af, hvor dygtige skovbrugselever og maskinførere er samt hvilke kundskaber, der skal til for at udføre dette arbejde.

DM i udkørsel af træ blev, højst overraskende, vundet af DM-debutanten Jakob Møllenberg Han kunne betræde sejrsskamlen som Danmarks nr. 1 med sin tid på 6 minutter og 11 sekunder til finale heatet. Sølvet gik til Lasse Jespersen med tiden 6 minutter og 54 sekunder og 3. pladsen gik til Anders Haarbye med tiden 7 minutter og 8 sekunder.

Jakob Møllenberg er maskinførerelev på Haderup Skovservice, hvor han har været ansat lige under et år.

- Det var rigtig sjovt at deltage i konkurrencen og snakke med de andre deltagere. Mit hjerte var ved at hoppe ud af brystet. Jeg stiller jo op mod Danmarks allerbedste skovmaskinførere. Selvom jeg er nybegynder på gårsdagens bane, sidder jeg til daglig i en John Deere 1510 udkørselsmaskine. Men det lykkedes mig at få styr på nerverne og holde hænderne i ro, fortæller en glad Jakob efter sin flotte præstation.

Flere har lyst til at dyste

I år var der hele 12 deltagere til mesterskabskørselen. Ved mesterskabet dystes der i disciplinerne tårnbygning og præcisionslæsning i terræn. Alle 12 deltagere starter med en kvalifikationsrunde, hvor de fire bedste straks går videre til finalen om danmarksmesterskabet. Vinderen er den deltager, der hurtigst og med færrest fejl gennemfører dysten. Udkørselsmaskinen var en John Deere.

• Poul-Henning Johansen

Det var, som sædvanlig, Dansk Skoventreprenør Forening, DSF, der forestod arrangementet med skoventreprenør Bjarne Kallehauge som ansvarlig for den praktiske afvikling. I år blev mesterskabet afviklet på en solrig augustdag, og udkørselsmesterskabet havde også mange tilskuere i løbet af dagen, som stoppede op for at betragte, de modige maskinførere i aktion.

Stort heppekor

På konkurrencebanes anden halvdel blev der holdt Skills for skovbrugselever. Ti elever fra Skovskolen dystede om at blive Danmarks bedste skovarbejder. Desuden var der mødt mange op fra bl.a. Skovskolen som heppekor – klar til at bakke deres modige venner op.

Deltagerne skulle på tid vende sværdet på saven, afkviste en stamme, skære tre skiver af en stamme og til sidst fælde et mindre træ. Vinderen blev Frederik Lausten, som for andet år i træk vandt konkurrencen med sin tid 2 minutter og 32 sekunder. Til dagligt er Frederik elev hos Rohden Gods i Vejle. Her passer han bl.a. godsets fasaner.