23948sdkhjf

Rønne Havn fremrykker havneudvidelse for at imødekomme internationalt behov for syvdobling af havvind i Østersøen

Det international topmøde The Baltic Energy Security Energy Summit har forpligtet sig til at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen inden 2030. For at kunne imødekomme det ønske fremrykker Rønne Havn en planlagt havneudvidelse, så havnen om få år kan håndtere flere projekter på samme tid

Udmeldingen fra Rønne Havn om en fremrykning af havneudvidelsen støtter op om de politiske ambitioner fra energitopmødet, hvor Danmark og de øvrige østersølande forpligter sig til at syvdoble mængden af energi fra havvind i Østersøen.

Det skriver havnen i en pressemeddelelse.  

- Topmødet er et stærkt signal om at landene i Østersøen vil samarbejde endnu tættere omkring udbygningen af havvind, så vi kan blive uafhængige af Ruslands gas. Bornholms placering i Østersøen gør, at vi i Rønne Havn oplever en enorm interesse i at bruge vores havn til udskibning af vindmøller. 

-Det behov vil kun blive større i de kommende år, og det vil gøre at havneinfrastruktur til OWE-projekter om få år kan blive en mangelvare i Østersøen. Vi fremrykker derfor en planlagt udbygning af havnen, så vi om få år kan håndtere flere projekter på samme tid, siger Lars Nordahl Lemvigh. adm. direktør i Rønne Havn i meddelelsen.

3 gigawatt i ordrebogen

Rønne Havn har været Bornholms port til verden gennem flere århundreder, men efter en udvidelse i 2019 er havnen på få år blevet centrum for grøn energi i Østersøen. Positionen er bl.a. skabt ved at Rønne Havn er blevet valgt som udskibningshavn for en række af de vindmølleprojekter, som skal etableres i Østersøen i de kommende år.

Sidste år blev Skandinaviens største vindmøllefarm ”Kriegers Flak” udskibet fra Rønne, og i år bliver både fundamenter og vindmøller til det tyske projekt ”Arcardis Ost 1” udskibet fra havnen. På nuværende tidspunkt har havnen planlagte projekter for knap 3 gigawatt i ordrebogen, og det er uden vindmøllerne til den kommende Energiø Bornholm, der planlægges at blive verdens første af sin slags med tre GW havvind i 2030.

Udover at være central udskibningshavn for vindmøller, er Rønne Havn også involveret i en række projekter, der skal sætte øget skub i den grønne omstilling af skibsfarten i Østersøen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.142