23948sdkhjf

Nu må det stoppe - håndværksmestre drukner i administrative byrder

Her skriver Mester Tidendes chefredaktør om aktuelle emner, som især berører små og mellemstore virksomheder

Når der offentliggøres undersøgelser af erhvervsvilkår i Danmark i forhold til andre lande i Europa, så ligger Danmark helt fremme, når det handler om, hvor nemt, man kan etablere en virksomhed. Det er nemlig både lynhurtigt og meget nemt at få et cvr-nummer og blive momsregistret. Men, så begynder problemerne også at tårne sig op.

Ikke så snart er virksomheden etableret før offentlige myndigheder helt uden blusel bombarderer virksomheden med krav om indberetninger af alt mulig mellem himmel og jord. 

Myten om, at håndværksbranchen er bagud, når det gælder digitalisering, er og bliver en myte. Branchen er faktisk rigtig godt med. Så det er altså ikke fordi mestrene og deres administrative bagland "klokker i det".

Ud over at mængden af indberetninger er helt uhyrlig, så lyder meldingen fra mestrene, at skrivelserne fra de offentlige myndigheder ofte er rent volapyk og at de digitale løsninger, som myndighederne beder mestrene om at bruge, ikke virker eller kræver lang tid at bruge. 

Det er især det, som betegnes som statslige indberetninger, som trækker luften ud af de nystartede virksomheder og såmænd også mange veletablerede virksomheder. Det gælder for eksempel indberetninger til Danmarks Statistik, som ofte intet har med virksomhedens kerneforretning at gøre.

Digitaliseringen har gjort det let for myndighederne at spamme håndværksmestrens mailbokse med krav om indberetninger. Og det har taget overhånd.

En analyse fra SMVdanmark viser, at en selvstændig i gennemsnit bruger 3,5 time hver eneste uge på at indrapportere for eksempel moms, skatter, sygefravær, feriepenge, sygedagpengerefusion og meget andet til offentlige myndigheder. I alt svarer det til en ekstraudgift på over 50.000 kr. pr. virksomhed eller 16,5 mia. kr. i alt for alle små og mellemstore virksomheder i Danmark. Det kan også omskrives til ca. 35.000 ansatte, der arbejder fuldtid udelukkende for at tilfredsstille det offentliges indberetningskrav.

Det hører ingen steder hjemme. Enten må staten skrue ned for antallet af indberetninger eller også må virksomhederne kompenseres for det arbejde de udfører.

Og så skal der arbejdes på, at der skabes én digital kanal, hvor alle nødvendige indberetninger til offentlige myndigheder kan foregå.

Mester Tidende forsøger at afdække omfanget af administrative byrder i små og mellemstore virksomheder. Hvis din virksomhed er ved at drukne i krav om indberetninger til offentlige myndigheder, så fortæl Mester Tidende om det. Send en mail til chefredaktør Klaus Tøttrup på klaust@mestertidende.dk 

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.238