23948sdkhjf

Landets bedste renovering er lavet i et hus i et hus, arkivrum med kilometerlange reoler og hotel gitterly

Der var lagt op til den helt store fejring, da Renoverprisen for tiende gang kårede Danmarks bedste renoveringer i det gamle lokomotivværksted Kedelsmedjen i København. Som noget helt særligt i år blev der i anledning af prisjubilæet uddelt tre priser inden for kategorierne bolig, institution og erhverv.

Også bæredygtighed har været et gennemgående fokus:

– En stor del af vores samlede klimabelastning stammer fra vores bygninger, så det handler om at sætte fokus på, hvordan vi kan få det meste ud af vores eksisterende bygninger, og her spiller renovering en stor rolle. Det kræver nytænkning og teknisk snilde at udføre en bæredygtig renovering, der både er funktionel og smuk i sit design, og det har de tre vindere i den grad vist, at de kan, på hver deres måde, udtaler Karen Mosbech, Formand for Renoverprisens Nomineringsudvalg, i en pressemeddelelse fra Renoverprisen.

Et hus i et hus: Fabers Fabrikker på Fyn vinder kategorien bolig

Aftenens første vinder skulle findes i kategorien bolig, hvor holdet bag transformationen af de gamle fabriksbygninger Fabers Fabrikker i Ryslinge på Fyn kunne stille sig på podiet og modtage Renoverprisen. På baggrund af en 3D-scanning af de kringlede rum i den gamle fabrik var det muligt at bygge en ny “boligboks” af træ, der passer ind i fabriks-skallen. På den måde fungerer fabrikkens ydermure som en klimaskærm, mens boligen indenunder er fuldt isoleret, fremstillet af bæredygtige materialer og fremstår som ny.

– Det har hele vejen igennem handlet om at være med til at fortælle den større historie om vigtigheden af at genbruge vores bygninger, så det er overvældende at få det markeret på den her måde, fortæller Mads Møller fra Arcgency, der modtog Renoverprisen sammen med resten af holdet bag renoveringen.

Renoverprisen 2022

Renoverprisen uddeles af den filantropiske forening Realdania og GI og sætter fokus på ikke mindst brugskvalitet, udførelseskvalitet og eksempelværdi.

Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er Renoverprisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder hele holdet frem for en enkelt bidragsyder – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.

Renoverprisen blev uddelt første gang i 2013. I 2022 er det derfor 10. gang Renoverprisen uddeles. I den anledning uddeles ikke blot én hovedpris, men tre priser inden for tre forskellige kategorier. De tre kategorier er:

1) Bygninger, vi bor i (private boliger, herunder énfamiliehuse, etagebyggeri, almene boliger osv.)

2) Bygninger, vi arbejder i (erhverv)

3) Bygninger, vi oplever i (institutioner, herunder uddannelsesinstitutioner og kulturelle institutioner).

Der gives en check på 50.000 til vinderholdet inden for hver kategori.

Fra fængselsby til kulturelt fyrtårn

Aftenens anden pris, kategorien institution, gik til holdet bag renoveringen af Vestsalen i Fængslet i Horsens, der ikke blot har givet fængslet en ny funktion, men også har spillet en større rolle i at transformere Horsens’ identitet fra fængselsby til kulturdestination.

Med næsten kirurgisk præcision har man gennembrudt den nederste 1,5 etage, så der er skabt en åbning hele vejen fra udearealerne og ind i den ikoniske indergård. Frem for at opføre en ny bygning skræddersyet til events, konferencer og koncerter har man ved at transformere fængslet ikke blot sparet CO2-udledning, men også fået nogle helt særlige rum, som folk kommer for at besøge fra nær og fjern – af egen fri vilje vel at mærke.

Erhvervsarkivet der blev retsbygning

Aftenens sidste vinder, kategorien erhverv, skulle findes i Aarhus, hvor den over 100 år gamle bygning, der huser Retten i Aarhus - Erhvervsarkivet, har gennemgået en omfattende, men nænsom renovering med respekt for bygningens historie og sjæl. De tidligere arkivrum med kilometerlange reoler er forvandlet til retssale, møderum og kontorer. Og i den tidligere læsesal er de gamle reoler bevaret og suppleret med kunstnerisk udsmykning.

Holder bag havde svært ved at holde jublen inde, da de til klapsalver fra salen blev kåret som aftenens tredje vinder af Renoverprisen.

– Det har været en stor opgave at skulle skabe nye funktioner til en fredet bygning, men brugerne har taget den til sig, og det er jo hele betingelsen for, at vi kan renovere og give nyt liv. Der er værdighed i bygningen, fortæller Lone Busk, der var bygherre på projektet.

Udover de eftertragtede prisstatuetter modtog alle holdene bag vinderprojekterne en check på 50.000 kroner.

Kriterier til de nominerede af Renoverprisen 2022

Alle indstillede projekter bedømmes ud fra fem kriterier. I 2022 er bæredygtighed hovedkriteriet:

1. Bæredygtighed: Klimahensyn og bæredygtighed er tænkt ind i alle projektets faser og i selve løsningen. Fra genanvendelige, miljørigtige og eventuelt genbrugte materialer i etableringsfasen til ressourceforbrug på byggepladsen og bygningens daglige drift – fx i form af energioptimering.

2. Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne: Projektet fungerer optimalt og vurderes positivt af brugerne. Samtidig gør projektet en forskel for de nære omgivelser ved at bidrage med sociale, arkitektoniske og oplevelsesmæssige kvaliteter.

3. Udførelseskvalitet og værdiforøgelse: Håndværk, rådgivning og arkitektur i projektet er udført på et højt fagligt niveau. Løsningen har desuden givet et værdiløft – både for bygningen, for ejerne og for brugerne.

4. Eksempelværdi: Projektet rummer et potentiale for at danne skole og udvikle renoveringsdisciplinen. Gennem de konkrete løsninger tjener det som eksempel og inspiration for andre – både i stor og lille skala.

5. Samarbejde: I alle led af byggeprocessen har samarbejdet mellem bygherre, rådgivere, udførende, brugere og myndigheder været velfungerende og eksemplarisk.

Kilde: Renoverprisen

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14