23948sdkhjf

Politisk aftale sikrer hurtig hjælp til virksomheders grønne omstilling

Partierne bag justering af Erhvervspuljen vil fremrykke nye tildelingskriterier, så danske virksomheder hurtigst muligt kan slippe ud af afhængigheden af gas

Det bliver muligt for virksomheder at skifte til grønne energi- og forsyningsløsninger med støtte fra Erhvervspuljen allerede i år. 

Det har partierne bag aftalen besluttet, skriver Klima- Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Aftalepartierne sætter yderligere skub i erhvervslivets omstilling væk fra dyr sort energi til en grønnere fremtid ved nu at hjælpe blandt andet gartnerierne. Vi står i en energikrise og arbejder hårdt på at blive uafhængige af russisk gas. Den gas, erhvervslivet sparer her, kan bidrage til at sikre os energi nok i et presset energimarked, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Partierne bag aftalen vedtog 25. juni en justering af tildelingskriterierne i Erhvervspuljen og tilførte nogle nye, som skal sikre at flere kan få gavn af puljen. Justeringen skulle først gælde fra næste år, men i stedet træder de i kraft allerede 1. november i år, når det er vedtaget i Folketinget.

Hos Venstre er man tilfreds med aftalen om fremryknigen.

- I Venstre er vi glade for, at der er opbakning til en fremrykning og justering af Erhvervspuljen. Det er noget, Venstre har kæmpet for. For Venstre er det vigtigt, at puljens midler hurtigere kommer ud og støtter de virksomheder, som lige nu står i en meget svær situation. Og med denne justering får endnu flere mulighed for at søge hjælp til at skifte fra fossile og dyre løsninger til grønnere og billigere alternativer. Det gælder ikke mindst de pressede gartnerier, som endelig kan få støtte til at blive fri for Putins gas, udtaler Venstres Marie Bjerre og Carsten Kissmeyer i pressemeddelelsen. 

Initiativerne omhandler bl.a. indførelse af CO2 som supplerende tildelingskriterie, at kravet om konkurrenceudsættelse fjernes samt at støttesatsen hæves. Det er noget, som SF bifalder.

- Set fra et klimamæssigt perspektiv, som ligger SF meget på sinde, glæder det mig, at Erhvervspuljen nu også omfatter initiativer, der alene nedsætter CO2-udslippet, udtaler Socialistisk Folkepartis Karsten Filsø i pressemeddelelsen.

Ifølge Det Konservative Folkeparti er der grund til at følge ændringen i antal ansøgninger af puljen efter justeringerne. 

- Det er rigtig vigtigt, at Erhvervspuljen nu bliver mere fleksibel, så virksomheder kan søge om støtte løbende, og de ikke skal vente med at igangsætte grønne initiativer, til ansøgningen er godkendt. Puljen har været alt for rigid og derfor underansøgt. Vi har presset på, for at puljereglerne skulle efterses i sømmene, hvilket de bliver nu. Det er jeg tilfreds med. Men det er vigtigt at se på, om antallet af ansøgninger stiger. Hvis ikke, må vi tage puljereglerne op igen og overveje, om det skal være et fradrag, siger Det Konservative Folkepartis Katarina Ammitzbøll i pressemeddelelsen.

Justeringen betyder bl.a. at projekter, der sparer CO2, men ikke energi, også vil kunne opnå støtte fra Erhvervspuljen.

De syv kriterier:

Indførelse af CO2 som supplerende tildelingskriterie, hvilket åbner for, at projekter, der sparer CO2, men ikke energi, kan opnå støtte via Erhvervspuljen. Fx støtte til konvertering væk fra fossil gas til biobrændsel eller fjernvarme

Fjerne krav om konkurrenceudsættelse, så støtten kommer hurtigere ud at virke

Mulighed for igangsættelse af projekter efter indsendelse af ansøgning

Positivliste med tiltag som modtager en fastsat støttesats for at lette administrationen

Højere støttesats til investeringer i grøn omstilling inkl. energisparende initiativer

Stop for tilskud til installation af nye gaskedler

Prioriteringsfaktor for gaskonverteringer, så det økonomiske incitament til ansøgning om gasreducerende projekter øges

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079