23948sdkhjf

Forskningsprojekt: Kulturmiljøer skal tænkes ind i byplanlægning

Vi skal blive bedre til at forstå og bruge vores stærkeste kulturmiljøer og den bygningskulturarv, som følger med. For det er mere bæredygtigt at bevare, transformere og bygge videre på, end det er at bygge nyt.

Sådan lyder det ambitiøse mål for Arkitektskolen Aarhus’ nye forskningsprojekt ’Bæredygtige Kulturmiljøer’. Projektet, der gennemføres i samarbejde med Realdania, skal i de kommende tre år undersøge, hvordan vores kulturmiljøer og den arkitektoniske kulturarv kan bevares i nutiden og spille en aktiv rolle i en mere bæredygtig udvikling af vores byer og landdistrikter. Ikke kun for klimaets og økonomiens skyld – men også for at fremme den sociale bæredygtighed.

– Størstedelen af vores arkitektoniske kulturarv varetages i den kommunale planlægning. Her er den opdelt i adskilte kategorier som bevaringsværdige bygninger, kulturmiljøer og fredninger, der behandles særskilt, siger professor Mogens A. Morgen fra fagområdet Arkitektonisk Kulturarv på Arkitektskolen Aarhus i en pressemeddelelse om projektet og fortsætter:

– Opdelingen stammer fra en tid, hvor det mest handlede om at bevare vores fortid i en periode, hvor der skete hastige forandringer. Men i dag må vi se på kulturarven i sammenhæng og i samklang med de bæredygtige dagsordner, som kommunerne står overfor.

Nordiske Medier beskrev tidligere på ugen, at 41.000 bygninger i Aarhus Kommune skal vurderes i forhold til bevaringsværdighed. 

Bæredygtige Kulturmiljøer

Forskningsprojekt ’Bæredygtige Kulturmiljøer’ på Arkitektskolen Aarhus skal undersøge Danmarks Kulturmiljøer, og hvordan de kan beskyttes og bruges i hverdagen på en bæredygtig måde.

Projektet sættes i gang i september 2022 og afsluttes i september 2025. Bevillingen fra Realdania er på 5 mio. kr. Arkitektskolen Aarhus bidrager med yderligere 5 mio. kr.

Projektgruppen består af professor Mogens A. Morgen, lektor Simon Ostenfeld Pedersen, adjunkt Nina Ventzel Riis, postdoc Mathilde Kirkegaard og postdoc Sidse Martens Gudmand-Høyer.

Kilde: Realdania

Kulturmiljøer omfatter alle kategorier af kulturarv – landskab, bygningskultur, naturarv og såkaldt immateriel kulturarv, som for eksempel sukkerproduktion på Lolland. 

– Vi skal derfor se bevaring i et samlet perspektiv. Forskningsprojektet vil i samarbejde med kommunerne undersøge, hvordan vi kan skabe bedre sammenhæng og samtidig understøtte bæredygtighed over en bred kam, påpeger Mogens A. Morgen.

Rettet mod praksis

Projektet vil styrke forskningen i arkitektonisk kulturarv og kulturmiljøer og for første gang gøre det muligt at undersøge kulturmiljøernes rolle i bæredygtig planlægning. 

Men selvom projektet er forskningsbaseret, er det rettet mod praksis, og forskerne vil samarbejde med flere kommuner og internationale forskningsmiljøer om at screene kulturmiljøernes helheder, værdifulde bygninger og elementer samt betydningen for social bæredygtig udvikling i områderne.

– Danmarks kulturmiljøer har potentiale til at spille en større rolle i vores fælles hverdag og bidrage til bæredygtig byudvikling – for eksempel som ramme om sociale aktiviteter i byer og på landet. Det nye forskningsprojekt på Arkitektskolen Aarhus kobler arkitektur, landskab og ikke mindst det lokale liv – og det vil åbne for et nyt helhedssyn, som vi glæder os til at få indblik i, siger Eske Møller, der er projektleder i Realdania.

Og netop forbindelsen mellem det lokale liv og kulturmiljøets fysiske udtryk og bevaringsværdi er afgørende at undersøge, forklarer lektor ved Arkitektskolen Aarhus, Simon Ostenfeld Pedersen:

– Vi ved, at miljøet har stor betydning for det liv, den atmosfære og de aktiviteter, der findes i et kulturmiljø. Vi bliver opmærksomme på det, hvis det forsvinder, eller der rives meget ned eller ændres i området. Og det er noget, man ikke kan bygge sig tilbage til, påpeger han og forsætter: 

– Derfor skal vi sammen med kommunerne undersøge kulturmiljøer i deres helhed, herunder det liv der udfolder sig, og afprøve nye metoder, der kan bruges i planlægningen.

Med det tværfaglige arbejde sigter han mod at skabe ny viden og operationelle retningslinjer for  bæredygtig varetagelse af kulturarv i helheder. Af hensyn til klimaet og en mere bæredygtig udvikling af kulturmiljøer.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Rockwools salg i Rusland styrtdykker: "Hvis vi skal trække os ud, så gør vi det"
Udviklingsplan for Gedser Havn er klar – nu skal den realiseres skridt for skridt
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Producent af naturgasfri løsninger får initiativpris
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.094