23948sdkhjf

Ekstraordinært møde i EU: Foreslår Robin Hood-regulering af elpriser

EU's energiministre mødes fredag til et ekstraordinært møde for at behandle et forslag, der bl.a. handler om at fordele overskud af indtægter fra el-produktion til forbrugerne.

I dag, fredag, ventes EU's energiministre at nå til enighed om, hvad EU-Rådet kalder "et nødindgreb", for at afhjælpe de høje energipriser.

Det skriver Ritzau. 

Forslaget blev fremsat 14. september og indeholder foranstaltninger til at mindske efterspørgslen på elektricitet med henblik på at sænke elpriserne for forbrugerne, ligesom det også indeholder foranstaltninger til at omfordele energisektorens ekstraordinære indtægter til slutkunderne. Det fremgår af EU-rådets hjemmeside.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen udtaler i en pressemeddelelse fra EU-rådet:

- Den russiske aggression og manipulation påvirker de globale og europæiske energimarkeder, og vi er nødt til at være resolutte i vores reaktion. Kommissionen fremlægger i dag yderligere forslag, som medlemsstaterne hurtigt kan vedtage og gennemføre for at lette presset på husholdninger og virksomheder. Vi står fortsat sammen over for Putins brug af gas som våben og sikrer, at vi minimerer de høje gasprisers indvirkning på vores elomkostninger i disse ekstraordinære tider, lyder det.

Helt konkret indeholder forslaget flere værktøjer til både at regulere priserne og fordele overskud af indtægter fra elproduktion. 

Energi-, forsynings- og klimaminister Dan Jørgensen (S) deltager i Bruxelles i dag. 

Kommissionen foreslår:

- At mindske efterspørgslen på el ved at indføre en forpligtelse til at reducere elforbruget med mindst 5 procent i bestemte spidsbelastningsperioder.

- At medlemsstaterne skal kortlægge de 10 procent af timerne, hvor den forventede pris er højest og reducere efterspørgslen i de perioder.

- At medlemsstaterne sigter efter at reducere den samlede efterspørgsel efter elektricitet med mindst 10 procent indtil den 31. marts 2023.

- Et midlertidigt indtægtsloft for elproducenter, der producerer strøm med lavere omkostninger, såsom vedvarende energi, kernekraft og lignit. Kommissionen foreslår et loft for indtægterne på maksimum 180 EURO / MWh. Indtægterne skal opkræves af medlemsstaternes regeringer og bruges til at hjælpe energiforbrugerne med at reducere deres regninger. Samtidig opfordres medlemsstater, der handler med elektricitet, til, at dele indtægterne til fordel for slutbrugere i medlemsstater med lav elproduktion.

- Et midlertidigt solidaritetsbidrag for overskydende fortjenester fra aktiviteter i olie-, gas-, kul- og raffinaderisektoren, som ikke er omfattet af indtægtsloftet for de øvrige producenter. 

- At det tillades at regulere elpriser, der ligger under kostprisen, samtidig med at de regulerede priser også kommer til at omfatte små og mellemstore virksomheder.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fra kontingent i en cigarkasse til 67.000 tilskuere og et velkendt brand: Organisationer hylder Skills
Lakridsmager troede, at han stod med et usælgeligt produkt: - Det grænser sig til vanvittige
Plastproducent går konkurs
EU-udspil skal fremme genanvendelse af plastaffald
Frugt bærer frugt: Medarbejdere giver donation til julehjælp
Inflationen falder en smule i eurolandene
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.125