23948sdkhjf

Regeringen afsætter fem milliarder kroner til velfærd i 2030

Regeringen vil udvide økonomisk råderum frem mod 2030 med 15 milliarder kroner uden at vise hele vejen derhen

Der skal afsættes fem milliarder kroner til velfærd, herunder sundhed, frem mod 2030. Det er udmeldingen fra regeringen, som fredag morgen fremlægger sin økonomiske plan frem mod 2030.

Det økonomiske råderum, der er statens forventede overskud i fremtiden, udgør 48 milliarder kroner frem mod 2030.

Men da en stor del af pengene allerede er afsat på forhånd til andre gøremål, blandt andet stigende udgifter til forsvar og sikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine, er der i alt 12,5 milliarder kroner tilbage at rutte med.

Regeringen vil afsætte 2,5 milliarder kroner til at skaffe mere tryghed i hverdagen.

De sidste fem milliarder af de i alt 12,5 ledige milliarder kroner ønsker regeringen at bruge på bundne opgaver og uforudsete behov, fremgår det af planen.

- Det er ikke en nem vej til 2030. Men det er en vej, vi sammen kan betræde, hvis vi gør det klogt og ansvarligt, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

Der er råd til det, som finansministeren kalder en "basispakke". Der vil være penge til børn og ældre, til den grønne omstilling og til Forsvaret.

- Men så er der heller ikke råd til meget mere, siger finansministeren.

Regeringen har et mål om, at der skal skaffes yderligere 15 milliarder kroner i det økonomiske råderum frem mod 2030.

Regeringen meddeler, at den allerede har anvist otte af de 15 milliarder kroner i nogle af de udspil, som regeringen tidligere er kommet med.

En sanering af erhvervsstøtten skal indbringe mindst 3,5 milliarder kroner, mens en omlægning af kandidatuddannelser på de videregående uddannelser og mindre bureaukrati i kommunerne kan frigøre 4,5 milliarder kroner frem mod 2030.

Regeringen anviser ikke konkret vejen til de sidste syv milliarder kroner i 2030-planen.

Hovedpunkterne i regeringens 2030-plan:

Beskæftigelsen skal øges:

Med 2030-planen er der ifølge regeringen mulighed for at øge beskæftigelsen med op til 40.000 fuldtidspersoner frem mod 2030.

Derudover har regeringen med udspillet "Danmark kan mere III" foreslået reformer, der skønnes at kunne øge den strukturelle beskæftigelse med cirka 6000 fuldtidspersoner.

Råderummet skal gå til forsvar, klima og velfærd:

Det finanspolitiske råderum udgør samlet set 48 milliarder kroner frem mod 2030, og en stor del af det skal gå til at finansiere det voksende antal børn og ældre. Det er 21,25 milliarder kroner.

Derudover har et bredt flertal i marts besluttet at hæve forsvarsudgifterne til at udgøre to procent af BNP inden 2033. Det kommer til at koste 11,75 milliarder af råderummet i 2030.

2,5 milliarder kroner er afsat til det grønne råderum.

Det efterlader ifølge regeringens plan 12,5 milliarder kroner til bedre velfærd med videre.

Vækst i den offentlige sektor:

Med 2030-planen lægges der op til en gennemsnitlig årlig vækst i det offentlige forbrug på cirka 0,8 procent i perioden fra 2024 til2030, når der ses bort fra reserverede midler til løft af forsvarsudgifterne og det grønne råderum.

Regeringen har et mål om at finde 15 milliarder kroner til velfærd og klima:

I planen fastsætter regeringen et mål om at udvide råderummet med 15 milliarder kroner.

De penge skal blandt andet investeres i at udvikle vores fælles velfærd, klima og sikkerhed.

Med 2030-planen og reformudspillet "Danmark kan mere III" har regeringen samlet set anvist vejen til at indfri "mere end halvdelen" af målsætningen på 15 milliarder kroner i 2030, fremgår det af faktaark.

Kilde: " DK2030 - et grønnere, sikrere og stærkere Danmark 2030".

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078