23948sdkhjf

Byggepladser skal sortere affald - kommune holder øje

Byggebranchen skal sortere affald - blandt andet store mængder plast. Københavns Kommune er derfor i starten af september påbegyndt ekstra tilsyn for at sikre korrekt sortering

Indpakning af byggematerialer og stilladser, rør, kabler, spande og plader ...

Plast bruges over alt i byggeriet. Men med regeringens "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" er der sat et mål for byggesektoren om, at 25 procent af al plast skal udsorteres til genanvendelse i 2025 og 75 procent i 2030.

En ambitiøs plan for en sektor, der ofte sender plast til afbrænding: Som det ser ud i dag, indsamles og genanvendes cirka en femtedel af plasten i byggesektoren, men der er potentiale for langt mere.

Mængden af affald skal bringes ned

Københavns Kommune er derfor i september 2022 begyndt at føre ekstra tilsyn med de københavnske byggepladser for at sikre, at plast og andre egnede affaldstyper sorteres med henblik på genanvendelse. Det fortæller enhedschef for Bæredygtigt Byggeri og Genbrug, Mikkel Stenbæk Hansen fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning til Nordiske Medier:

- Vi skruer op for tilsynet på byggepladserne for at sikre, at det genanvendelsesegnede affald bliver kildesorteret, som det skal, siger han.

Generelt arbejder Københavns Kommune løbende med at nedbringe mængden af affald, der sendes til forbrænding. En del byggeaffald bliver "nyttiggjort" ved for eksempel at blive knust og genbrugt i vejprojekter, mens andet affald mest egner sig til forbrænding.

- Men i vid udstrækning kan vi udnytte ressourcerne bedre. For meget genanvendeligt affald, herunder en del af den plast, der i dag sendes til forbrænding, kan genanvendes, og her kan byggesektoren i høj grad gøre en forskel, siger enhedschefen.

Københavns Kommune har derfor igangsat en kampagne med tilsyn på byggepladserne. I første omgang er der fokus på dialog med henblik på at sikre, at reglerne overholdes, siger Mikkel Stenbæk Hansen.

- Vores opgave er at sikre, at der affaldssorteres, som der skal. Vi søger løsninger igennem dialogen, men i de tilfælde, hvor resultaterne udebliver, vil vi tage yderligere skridt, siger Mikkel Stenbæk Hansen, der dog ikke kan komme ind på hvilke yderligere skridt, der kan blive tale om.

Stor-aktør er opmærksom på tilsyn

En af de entreprenører, der sætter plastsortering på agendaen, er virksomheden Enemærke & Petersen. Som på andre byggepladser oplever de også affald af folier, sort plast, klar plast, plast med påtrykt tekst, afskær,  dampspærrer, radonspærrer og rør i alle former, størrelser og farver.

Bæredygtighedschef Anders Strange Sørensen er opmærksom på de skærpede tilsyn i Københavns Kommune og mener, at det også er på tide, at entreprenørerne i højere grad kildesorterer plasten.

Fakta

Miljøstyrelsen indgik i 2021 via Det Nationale Plastikcenter et sektorsamarbejde på byggeområdet sammen med Dansk Industri. Sektorsamarbejdet skal arbejde med konkrete løsninger på tværs af værdikæden. Det betyder, at vigtige aktører i byggeriet – fra affaldsproducenter, indsamlere og genanvendere, bliver inddraget.

- Vi er i gang med at få skabt et overblik på vores byggepladser. Er vi up to date? Hvor stor en andel sorterer vi pt? Har alle byggepladser kun én container til plastaffald? Og hvordan kan vi optimere og sortere smartere, siger Anders Strange Sørensen, der forudser, at han også vil støde på praktiske udfordringer.

- Det er generelt tilfældet for vores byggepladser i København, at pladsen er trang. Der er ikke plads til et hav af sorteringscontainere, som vi skal have skabt et overblik over, om vi skal sortere al plast i én container, eller om vi skal fraktionssortere. Det sidste kan blive en stor udfordring, alene på grund af pladsmangel, siger han.

Arbejde med adfærd

Derudover vil bæredygtighedschefen kigge på samarbejdsmuligheder.

- Vi samarbejder med Marius Pedersen, der håndterer vores affald i dag, og de skal helt klart på banen, for at få styr på logistikken. Derudover vil vi kigge på om det kan betale sig at have en komprimator stående. Det kunne være løsninger nogle steder, siger Anders Strange Sørensen, der også har fået en lignende henvendelse fra Aarhus Kommune.

Desuden overvejer Enemærke & Petersen at søge midler til nudgingprojekter.

- Vi er nødt til at arbejde med adfærd på byggepladserne, for i sidste nede er det medarbejderne, der skal håndtere sorteringen. men én ting er sikkert: Vi bliver simpelthen nødt til at rykke hårdt på den her dagsorden. De nye krav til byggebranchen repræsenterer et stort skifte, hvor vi skal være nysgerrige på, hvordan vi bedst muligt lykkes. Det betyder, at vi skal rykke nu. Det er et oplagt område, hvor håndværkerne på byggepladsen kan bidrage til bæredygtighed, siger Anders Strange Sørensen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078