23948sdkhjf

Hvordan kan byggefagene tiltrække og fastholde flere unge?

Tre branchefolk giver bud på, hvordan byggeriet kan sikre de unges arbejdskraft – med teknologi og bæredygtighed som nogle af svarene.

I disse år er der hård kamp om arbejdskraften, og allerede på ungdomsuddannelserne står byggebranchen svagt, mener Gunde Odgaard, sekretariatsleder i fagbevægelsens Bygge-, Anlægs- og Trækartel (BAT-kartellet).

- Det sidste par år har vi set en forstærket tendens til, at mange unge søger det almene gymnasium frem for HTX. Jeg vil hellere rose, at 85 pct. tager en ungdomsuddannelse, i stedet for at kritisere, hvilken uddannelse de tager. Men vi må øge tiltrækningskraften og slå stærkere på, at HTX er byggeriets studentereksamen – en praktisk uddannelse med teoretisk overbygning, siger Gunde Odgaard.

Han påpeger, at branchen kunne styrke tilgangen af talenter, hvis det var lettere at blive voksenlærling.

- Hvis aldersgrænsen blev sænket fra 25 til 23 år, ville det ikke være så voldsomt, men vi kunne trække flere til. Jeg ser en stor målgruppe i de 23.000 unge, som har taget studentereksamen, men fem år senere ikke er kommet i gang med en kompetencegivende uddannelse. Hvis nogle af dem fik en læreplads, ville det være godt for dem selv, for virksomhederne og for samfundet, argumenterer Gunde Odgaard.

Kollegier til håndværkere

Hos DI Byggeri bemærker direktør Anders Stouge, at byggefagene ”aldrig har haft så mange lærlinge som nu”.

- Branchen har taget ansvar. Men den store udfordring er, at op imod 40 pct. falder fra på skolen. Vi skal hele vejen rundt og lytte til eleverne og tage dem alvorligt, siger han.

DI Byggeri-direktøren glæder sig over, at BRF fonden bygger foreløbig tre kollegier – i Horsens, Herning og Roskilde – forbeholdt unge håndværkere under uddannelse.

- Det vil skabe et miljø og socialt samvær for ligesindede, siger Anders Stouge.

Han fremhæver desuden, at de årlige Skills-konkurrencer siden 2011 har været med til at sætte fokus på dygtige, unge håndværkere.

- I DI Byggeri er vi glade for som del af Dansk Industri at støtte Skills, som promoverer de dygtigste inden for de forskellige fag og viser, at det er helt i orden at have nogle eksempler eller særlige talenter.

Virksomhederne bør dog opfatte uddannelse som livslang læring.

- Vi skal hele tiden opgradere medarbejderne, de skal lære nye ting og sendes på skolebænken igen. Der er også læring i selve arbejdet, men helt nye ting kræver efteruddannelse, for eksempel når der kommer nye teknologier, eller inden for bæredygtighed, siger Anders Stouge.

Her er Gunde Odgaard fra BAT-kartellet helt på linje.

- Branchen har et stort potentiale i at efteruddanne håndværkere til at være energirådgivere. Virksomhederne kan også selv have gavn af en grønnere profil, for eksempel hvis de ansatte bliver mere opmærksomme på materialespild og lærer at producere mindre affald. Installationsfagene (elektrikere og vvs, red.) er nok lidt bedre til videreuddannelse, fordi området har en stærkere teknologisk udvikling. Men generelt skal hele branchen forholde sig mere til digitalisering, og her står de unge stærkt, siger han.

Mere åben over for unge

Gunde Odgaard hæfter sig samtidig ved, at omkring 80.000 faglærte har forladt byggebranchen.

- Det er ærgerligt, at så mange er væk, og branchen må se på, hvordan det kan være. Folk må arbejde de steder, de vil, men hvis byggebranchen bare kunne fastholde måske 8.000 af dem, ville det være en fordel. Mange søger væk, når de er i slutningen af 40’erne – der kan de for eksempel selv planlægge og selv regne tilbud ud, så de er ret værdifulde for virksomhederne, siger han.

En af landets største projektudviklere, AG Gruppen, mener, at byggebranchen er blevet bedre til at tage sig af de yngre medarbejdere:

- For mig er der ingen tvivl om, at branchen er blevet mere åben over for den unge generation. Vi har også selv fået flere unge medarbejdere de senere år, så vi er godt på vej. Generelt tager vores seniorer godt imod de unge og giver dem den vejledning, de har brug for. Vi er også blevet mere udfarende og opsøgende, fx tager vi ud til de institutioner, der uddanner konstruktører, siger Tony Christrup, direktør i AG Gruppen og formand for branchenetværket Byggesocietetet fra 2011-2019.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109