23948sdkhjf

Ny analyse: 13 procent ville vælge et kommunalt plejehjem

Godt halvdelen af den næste generation ældre, har et dårligt indtryk af kvaliteten i den kommunale hjemmepleje og kun 13 procent af dem ville vælge et kommunalt plejehjem, hvis de skulle vælge i dag.

Det skriver nichemediet OPS-Indsigt.

De barske tal fremgår af en undersøgelse fortaget af Dansk Erhverv, som har spurgt fremtidens ældre i alderen 60 – 69 år om deres indtryk af kvaliteten i ældreplejen.

Resultaterne er interessante, fordi netop denne gruppe inden for de næste ti år vil begynde at forbruge velfærdsydelser som hjemmepleje og plejehjem.

I Dansk Erhverv er man bekymret.

- Tallene et udtryk for en befolkning, som har mistet tilliden til kvaliteten hos vores ældrepleje, siger Anders Olesen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.

V: Dybt bekymrende

Undersøgelsen viser desuden, at ca. 40 procent af fremtidens ældre ville vælge et privat plejehjem, hvis de skulle vælge i dag. Udfordringen er bare, at samfundet ville ikke kunne efterkomme deres ønske, for kun omkring 6 procent af plejehjemmene er friplejehjem. Det viser en undersøgelse foretaget af OPS-Indsigt.

- Det er dybt bekymrende, at tilliden til de kommunale plejehjem ikke er højere – men desværre ikke overraskende, siger Venstres ældreordfører Jane Heitmann til OPS-Indsigt.

Den præmis køber Social- og Ældreminister Astrid Krag ikke.

- Regeringen har ikke talt området ned. Tværtimod har vi fokus på at sikre større valgfrihed og selvbestemmelse for ældre, også i forhold til, hvor de ønsker at bo, siger Astrid Krag.

Men hvordan kan det være fremtidens ældre ser ud til at rykke sig mod et øget privat valg?

- Jeg går ud fra, at det er, fordi folk har gode erfaringer med de private, at det altså er et aktivt tilvalg af de private og ikke et fravalg af de kommunale, siger ældreordfører for Det Konservative Folkeparti Mette Abildgaard.

At de ældre er begyndt aktivt at tilvælge private velfærdstilbud bekræftes af, at andelen af borgere der vælger en privat leverandør af hjemmehjælp er stødt stigende.

Regeringen kunne gøre mere

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti borgere vælger en privat leverandør, når de tildeles hjemmehjælp af kommunen. Det er det højeste niveau nogensinde.

- I Venstre har vi et ønske om friplejehjem i alle kommuner, siger Jane Heitmann og peger dermed på, at der kun er friplejehjem i under halvdelen af kommunerne og at man kunne gøre mere fra regeringens side.

Her melder Astrid Krag hus forbi.

- Vi bakker også op om ældres mulighed for at kunne vælge en friplejebolig, og regeringen støtter derfor etableringen af private plejehjem med puljen støtte til etablering af friplejeboliger, siger Astrid Krag.

Hun understreger, at ældre skal have den hjælp, de har behov for og opleve at de kan vælge den bedste løsning for dem.

- For mig er det ikke afgørende, om det sker i kommunale plejeboliger eller friplejeboliger, siger Astrid Krag.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fra kontingent i en cigarkasse til 67.000 tilskuere og et velkendt brand: Organisationer hylder Skills
Lakridsmager troede, at han stod med et usælgeligt produkt: - Det grænser sig til vanvittige
Plastproducent går konkurs
EU-udspil skal fremme genanvendelse af plastaffald
Frugt bærer frugt: Medarbejdere giver donation til julehjælp
Inflationen falder en smule i eurolandene
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.312